Liberal jämställdhet

Sedan i somras har Maud Olofssons bok "Ett land av friherrinnor" legat i min bokhylla, men jag har bara läst korta delar och de utdrag som publicerats i media. Idag hade jag äntligen läge att läsa den från pärm till pärm.

Ett stycke som riktigt fångade min uppmärksamhet var det där Maud beskriver sin liberala jämställdhetspolitik:

"Min liberala jämställdhetspolitik bygger på den enkla tanken att vi kvinnor ska ha samma rättigheter, samma möjligheter och samma frihet som våra män. Inte minst att kunna leva på sin egen lön, utan att behöva vara beroende vare sig av det offentliga eller av någon annan. Att normalisera att vara kvinna, om man så vill."

Jag skulle vilja gå ännu längre. I allt som rör ekonomi, utbildning, arbetsmarknad, föräldraskap, rättssäkerhet etc ska det vara fullständigt egalt vilket kön man har. Just när det gäller föräldraskapet hamnar vi ibland i en motsatt jämställdhetsproblematik, nämligen att mannen är den förfördelade parten. Jämställdhet på föräldraområdet handlar därmed om en förskjutning av maktbalansen från kvinna till man.

Jag tror ni anar var jag är på väg – jag vill att jämställdhet ska vara mindre "kvinnors kamp för lika möjligheter" mer "lika rättigheter, möjligheter och friheter för alla, oavsett kön". Tokliberalt!

Och glöm för all del inte frågan om respekt – oavsett vilket kön vi har ska vi alla behandlas med samma respekt!