Sopig semester?

Avfallsfrågan är en av de mest angelägna samhällsfrågorna vi har att hantera i Sverige idag. I genomsnitt genererar varje svensk 480 kg hushållsavfall varje år, nästan ett halvt ton per person och år alltså. Enorma mängder! Men är avfallet bara avfall, dvs något värdelöst som vi måste försöka göra oss av med?

Nej, faktiskt inte. 2009 återvanns 98,6% av avfallet, medan 1,4% deponerades. 2003 var motsvarande siffror 86% (återvinning) och 14% (deponering), så utvecklingen går i rätt riktning!

Även om jag mer och mer lämnar sopförbränningsforskningen och fördjupar mig i biobränsleförbränning så känner jag starkt för avfallsfrågorna. Det är viktiga frågor, och handlar mycket om attityder, inte bara om teknik och ekonomi.

För sopnördar som jag är Nordiska museets utställning "Sopor" ett lockande utflyktsmål i sommar! Det är en tankeväckande utställning om att spara och slänga, om vad sopor egentligen är och vad vi känner inför dem – om nostalgi, minnen, osäkerhet, våndor och motvilja. Och om hur det var för länge sen, när nästan ingenting blev sopor.

Utställningen pågår 18/2 – 25/9. Blir det en Stockholmsresa för oss i sommar (vilket det ofta blir) så åker jag dit. Förmodligen får jag åka själv, men så får det bli!

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.