En vecka i en annan kultur

Jag har varit på resa. Inte särskilt långt men likväl till en helt annan kultur än den jag normalt befinner mig i. Den teckenspråkiga kulturen, och det är verkligen fantastiskt att se den typen av kommunikation! Ibland helt tyst sånär som på det ljud som uppstår när händerna vidrör varandra eller någon annan del av kroppen, ibland ackompanjerat av tal eller bara något ord här och där. En otroligt viktig typ av kommunikation för människor som inte med lätthet kan använda talat språk är det i vilket fall som helst, och det skär i mig när jag tänker på hur döva och hörselskadade fått kämpa för rätten till sitt språk. En framgångsrik kamp men knappast lätt, och därför viktig att fortsatt värna om.

I fem dagar har jag varit udda – en av få som inte obehindrat gör mig förstådd med hjälp av teckenspråk. En nyttig erfarenhet.

 

Finske artisten Signmark, bland annat känd från finska melodifestivalen. Döv, tecknar på amerikanskt teckenspråk. (Musiken börjar först efter ca 20 sekunder så var tålmodig!)

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.