Löjliga påståenden

Det är en rad löjliga påståenden hur man kan spara på elen och med förbrukning som kan leda till mindre kostnader. Igår sades det att elpriset (det rörliga, ej bundet) som högst låg på i runda tal 6 kr/kWh. Det var visst i den södra delen av Sverige. Det är ju horribelt med så högt elpris och man undrar om det är en typ av (el)-maffia som styr priserna. Karlskronas oljekraftverk hade också startats igår och påståendet var att det skulle behöva hjälp med elunderskott i Polen tror jag vad jag vill om.

Men så till sparandet av el. Den ”gamla tidens” lampor har väl de flesta bytt ut idag till led eller vad de heter. Visst går det spara några kronor på det, men har man elvärme har det inte så stor betydelse för även gav de värme de gamla lamporna som numera inte finns att köpa. Sparråden som man kommer ut med i olika uttalanden och om elpriset är 6 kr/kWh eller mindre men ändå högt vilket det blir oavsett om det bara handlar om ören, med alla (fantasi)-pålagor blir det ändå dyrt. Det går inte spara sig ifrån elpriset oavsett vad det ligger på. Visst, isolera om bostaden om den är äldre och förbättra det kan göra mycket. Byta ut gamla fönster med bara 2-glas gör stor skillnad, även då att du får bättre ljudisolering med nyare 3-glas eller om det nu även finns 4-glasfönster. Själv har jag 3-glas, sista skriket som var då i slutet på 70-talet. Det har fungerat jättebra. En total renovering av en bostad/hus kostar många slantar och det är en stor investering och visst kan man tjäna på det i långa loppet. Men om du har en bostad som inte är allt för gammal, skapligt isolerad och i övrigt håller god standard, går det inte göra så mycket åt elkostnaderna. Direktverkande el är naturligtvis något som bör undvikas. Det finns idag andra betydligt bättre uppvärmningskällor och med det kan man behöva färre radiatorer (endast hjälpvärme vid sträng kyla) som gör att strömbrukningen går ner. Luftvärmepumpar är både det billigaste och enklaste man kan installera om man inte har vattenburet sedan tidigare. Dagens luftvärmepumpar blir bättre och bättre. Dessutom behöver du inte jättekraftiga säkringar (huvudsäkring) som bara det blir väsentligt dyrare över året.

Om man gjort allt detta, förbättrat värmesystemet finns inte så mycket annat göra, än en dyr renovering vid behov. Byta lampor har bara en marginell effekt, om de gamla ens finns idag? Det som naturligtvis går är att sänka temperaturen. Men den som har småbarn eller äldre personer och som inte rör sig så mycket vill man gärna ha så varmt som möjligt utan att direkt frysa. Det finns också fastställda gränser om minsta temperatur inomhus. Jag tror rekommendationen är 21 och lägsta kan vara 19.

Detta är ju bara skitsnack att få ner elkostnaderna bara genom några småsaker, lampbyten mm. Det måste till större grejer. Naturligtvis är det här som kommer med dessa uttalanden (köpta?) av svensk energimarknad eller en myndighet eller genom partipolitik (köpta?) för att försvara vindkraften och/eller den misslyckade energipolitiken som vi nu ser slår igenom.

När du bor i eget boende är inte kostnader för uppvärmning giltiga ta upp i boendekostnaden. Bor du i hyreshus är det oftast inbakade i hyran eller ligger på en låg nivå. Det gamla systemet för bostadsbidrag (bostadstillägg pensionärer) är ytterst gammalt och utslitet och kan ha stor inverkan och kan även direkt uppmuntra in till ockerhyror.

Hur ser bostadsmarknaden ut och vilka tjänar på den? Det är inte klokt (tycker jag) när bara för en mindre lhgt hyran kan ligga på 10 000.

Vi ser utvecklingen redan nu i Skellefteå. Bostadsbrist och ockerhyror. Det blir följden av den efterlängtade ”utvecklingen.”

Man tjänar på karasullen men även på gungorna.

Flytta från storstan? Tjäna mindre, bo billigare? Kanske, ett alternativ om det går.

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    Vad skulle media kabla ut annars? Lennart Holmlund (S) Umeå anser att enskilda får skylla sig själva och det är konsumenternas egna fel att vindkraften står stilla………

    Självklart spelar det ingen roll om du tänder eller släcker LED lampor, eller har kyl och frys igång eller sätter igång disk eller tvättmaskinen. De är energisnåla generellt och påverkar marginellt.

    Vad som kostar är uppvärmning och varmvatten, barnfamiljer drabbas onödigt hårt men de gör de genom allt mycket annat med.

    Ett enkelt räkneexempel från måndagen, Karlshamnsverket var upp och producerade 330MW, ett vindkraftverk i snitt har en installerad effekt av 2MW, så teoretiskt vid maximalt nyttjande åtgår det 165 vindkraftverk. Tittar man SCB insamlade uppgifter så ger ett vindkraftverk bara 20% energi på årsbasis i förhållande till den installerade effekten.

    Så för att ersätta Karlshamnsverket så krävs 825 vindkraftverk under förutsättning att det blåser dugligt…… måndagen blåste det ringa i elområde 4 så……..

    Under måndagen producerades det över hela Sverige endast 15% av installerad vindkraft och då merparten i elområde 2 och 3, vilket inte kunde gottgöra sig i elområde 4 på grund av överföringsbrister.

    Så självklart är vindkraftproduktionen belagd med svagheter som är väl kända men är ordentligt nedtystade. Man behöver inte vara konspiratorisk på något sätt, det räcker gott med lite bonnförnuft att inse att det inte fungerar speciellt väl.

    Samtidigt är det nödvändigt med detta uppvaknade efter ett antal ”varma” vintrar, södra Sverige klagar men de får se konsekvensen av senaste årens miljöpolitik och vad det verkligen kostar var och en.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Det är motsägelsefullt tro att om alla (förutom industrin) teoretiskt sett skulle teckna avtal och binda sitt elpris över tid skulle det gå åt ännu mera ström. När vi alla nu som tecknat avtal (nu är det minst sagt olämpligt) kan njuta lite smått när andra har det rörliga och får betala dyrt, är just därför vi kan känna oss mer nöjda. Varifrån skulle då elbolagen hotta sina vinster ur? Detta är inte något som plötsligt uppstår, det här är beräknade kalkyler man kör med. Vi vet inte vad som kommer hända i framtiden, om bara något år eller några då många ska ladda sina elbilar. Finns inte ström tillräckligt idag, hur kommer det se ut i morgon? Det med ström och laddning, batterifabriker och den tilltro som blivit och när det lyser i ögonen när de pratar om alla jobben som ska komma till. Det går inte ens få en snabbladdare till Kittelfjäll i dagsläget. Det finns inte tillräckligt kapacitet förrän närmast 2023 eller därefter. Trots detta ritar man nu en karta över snabbladdstationer i Sverige när det inte ens finns tillräckligt med kapacitet idag. Blir det bättre i morgon? Elbilarna fungerar inte vid kyla (behöver inte vara sträng kyla, – 25 och över) utan nu blir de stående i köer i väntan och strömmen tar snabbt slut. Att man inte fattar det??? Om det står att räckvidden är 40 mil, kan man pruta på den till minst hälften vid 15 minus, kanske snö också, dubbdäck och last i bilen. Då är det kört – färdigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.