Det utbetalda elstödet kan starkt ifrågasättas: 773 669 kr till PRIVATPERSON?!

Den största summan som utbetalats i elstöd och skulle omfatta en privat förbrukare och i område 3 innefatta 77 villor. Den kan ju inte vara möjligt. Av sekretesskäl går det inte få reda på vem eller vilken stödet betalats ut till. Vi andra ”småförbrukare” uppmanas spara på elen. Jag ifrågasätter starkt elstödet på vilka grunder det betalats ut. Det här måste vara frågan om bedrägeri och som Ebba Busch är ansvarig för, vill säga utbetalningarna. Dåligt, mycket dåligt!

6 kommentarer

  1. Jörgen K

    Då försäkringskassan? skulle ombesörja utbetalningarna så visste man på förhand att ingen kontroll skulle ske. Principen att allt är rätt ska råda, något fulspel förekommer aldrig……..

    Att en privatperson tecknar ett elabonnemang och införlivar faktureringen i företaget är inte ovanligt. Vad som är anmärkningsvärt är att om en privatperson förbrukar ström under två månader för tre kvarts miljon borde i princip alla larm ljuda, men inte hos försäkringskassan!

    En simpel sak borde väl att ha varit ett schablon-tak på utbetalningarna och allt över spärras automatiskt.

    Elstödet för nov-dec-21 är för elområde 3 och 4 emedan nov-dec-22 är för hela landet, i grunden helt OK då elområde 1 och 2 nådde aldrig upp till vad elområde 3 och 4 då hade -21.

    Vad som däremot är fel är naturligtvis hur naivt energipolitiken har hanterats senaste 15 åren. Men det är väl det nya, detta med att måste låna till skatten……..

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Hur vet man vilka som ska ha bidragen, det har inte framgått. När vi andra fick under -22 tog man uppgifterna från resp. elleverantör. Jag förstår inte hur man nu vet vilka som ska ha bidragen? -21 har jag då aldrig fattat att några bidrag utgår från? Det dummaste med hela upplägget att man började betala ut bidrag. Hela elmarknaden fungerar inte som den ska det är det stora problemet. Det är elbolagen med sina oförskämda elpriser som är orsak till höga elpriser. Det är dom som egentligen skulle stått för det totala elstödet – 17 miljarder. Vi kan också ha en del i att inflationen är hög genom elstödet. När många politiker pratade om billigare el – före valet – blev det precis tvärtom. Någon måste ransakas här.
      Tillägg här: https://www.nyteknik.se/energi/elprisstodet-har-ar-allt-du-behover-veta/1181450

  2. brorson

    Det hela var väldigt illa förberett av den förra regeringen (tomma tunnor…) varför den nya regeringen tvingades hitta en ny modell. I stället för att bidra med konstruktiv kritik och användbara råd, har den nuvarande oppositionen väsnats om sekretessen vilka mottagarna är. Att avslöja det, hade varit en bra hjälp till de kriminella, i synnerhet dem, som ägnar sig åt åldringsbedrägerier. Sossarnas motivering har varit att de kriminella redan vet så mycket om svenska privatpersoner från offentliga register. så att de gärna kunde få en pusselbit till för planeringen av sina brott. Sålla bort dem, som bara ska få några hundralappar och lägga allt krutet på dem får tusentals kronor insatta på sina konton.

    Nu var ju sekretessen inte värre ån att de exakta beloppen har offentliggjorts. utan bara vilka mottagarna år.- Såvitt jag vet, handlar det inte om några bidrag, utom pengar som elkunderna har betalt in för mycket till staten. Om det inte handlar om felaktiga uppgifter eller felräkningar, så finns det inga ”vinnare”. Alla har förlorat på de höga elpriserna. Nettot blir ändå högre än det varit med normala elpriser. Om inte hela sex kärnkraftreaktorer i södra Sverige har avvecklats. Och om inte Danmark hade krävt att Sverige trots det skulle fullgöra sin leveransskyldighet – enlig tidigare ingångna avtal, såvitt jag kan förstå.

    Om de extremt höga utbetalningarna beror på felräkning, e.dyl. kan det vara ett brott av mottagaren att behålla pengarna. Det bör utredas av polisens bedrägeri-rotel. Tur att densamma inte har mer än fullt upp med alla åldringsbedrägerier, som som den socialdemokratiska partiledningen har försökt hjälpa de kriminella med. När en enda privatperson har fått över sjuhundra tusen kan det handla om en skånsk slottsägare med enorma uppvärmningskostnader. Borde denne ha kallställt slottet och låtid de delen av kulturarvet förfalla? Hade det gått åt mindre med energi,. om staten hade ägt slottet? Sossarnas avundsjuke-kamopanjer står mig upp i halsen.

    Mest troligt handlar det dock om företagaren med enskild firma på sin egen fastighet. De privatpersoner, som skulle skambeläggas med sossarnas offentlighet är dock varken slottsägare eller företagare, utan fattigpensionärer i glesbygd, vilka inte haft råd med tillägsisolering och andra energisparåtgärder på sina kalla och dragiga stugor. Det borde den förra regeringen ha anslagit pengar till i stället för att skänka 70.000 kr till varje köpare av en ny elbil-Och alla smygsubventionerna till vindkraftbolagen.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Du kan inte skylla på föreg. regering hur det här elstödet utbetalades. Först å främst lovade den nya tillsatta regeringen att elprisstödet skulle vara klart 1 nov -22 om de tillträdde. Det var mycket de lovade som aldrig blev av, glömmer du det? Och kriminella, varför blanda in dem här. När den föerg. regeringen betalade ut elstödet under -22 som faktiskt gällde nov-jan, vill säga i skiftet mellan -21 till -22 var det max 2000 kr/ mån för den som använt över X-antal kWh. Jag fick ett belopp som drogs av på fakturan hur skulle en kriminell komma åt det? Hur nu FK fått in uppgifterna på vilka förbrukarna är (ca:a 4 miljoner totalt) är en gåta. Sekretessen tror jag beror på att det just kan handla om att inte de oförskämt höga beloppen som utbetalats ska komma ut till allmänheten. Nu kom de ut i alla fall ut med mottagaren vet vi ingenting om. Jag tror det var det som beräknades och den som riskerar bli skylld för kriminalitet är i så fall Ebba B.
      Du nämner nedstängda kärnkraftverk, men det är ju inte det som är problemet till höga elräkningar. Enligt Energimyndigheten finns ett överskott av el på 33 TWh/år. Och de nedstängda kärnreaktorerna var redan av avvecklade (inte alla) när vi hade normala elräkningar och normala priser. Varför det plötsligt blev mycket dyrare el är en gåta. Det håller inte i längden att betala ut så höga belopp till ”privatpersoner” på närmare i miljon. Ström finns f n men sedan, den planerade förbrukningen på upptill 3 ggr då blir det problem. Jag tror mycket och inte minst den föreg. regeringspolitik kommer falla liksom den som nu tas över av den här. Vi kommer aldrig uppnå det som eftersträvas. Bara laddinfrastrukturen är redan ett misslyckande. Arlanda med sina taxibilar som skjutsar folk har redan en person slagits medvetslös i bråk om laddare. Hur man får ström till dessa där strömbrist skulle råda nämns inte. I V-mina går det inte ha 1 publik laddare. Det saknas effekt, men i S-holm och söderöver där har man tillräckligt med ström, är inte det minst sagt konstigt?
      Det säljs knappt några elbilar längre sedan bidraget på 70 000 togs bort. När folk inte får bidrag (till allting) då plötsligt avstår man. Om nu elbilarna skulle vara så bra, så billiga köra varför köper inte folk då dessa?
      Vi får väl se vart det slutar allting. Just nu så stiger priserna på allting och inte minst bostadsräntorna för de som har dyra lån. Finansministern uppmanade de skulle tala med sin bank och be om tillfälliga räntebefrielser. Det visade sig att hon inte hade koll på detta och att det inte går. Det finns bara några sätt att befrias från ränta på lån: Arbetslöshet, skiljsmässa, sjukdom eller dödsfall. Tyvärr så skolad som den här regeringen vill påstå de är var det ett ändå ett fatalt misstag visa sin okunnighet.

      • brorson

        Jag har själv varit utsatt för ett bedrägeriförsök, det var för ett par år sedan, så därför har jag väldigt bra koll på vilka metoder bedragarna använder och hur de samlar in uppgifter om folk, som de försöker lura. Polisen har varnat för detta, att bedragarna passar på, när de vet att praktiskt taget alla, som bor på en viss adress, kommer att få pengar. Fattas bara att de även fått veta exakt hur mycket var och en får. Hög ålder och mycket insatta på sina konton.

        • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

          Jamen inte var det därför elstödet FK fick i uppdrag betala ut. Det var för sekretessen, att vi inte skulle få veta vilken som fått pengarna. Får man över 700 000 och uppges vara privatperson, visst låter det aning misstänkt?
          Det är ett enormt slöseri med pengar som det nu går till. Vi får ständigt höra ”det finns inga pengar”, plötsligt är det som man öppnar en tidigare stängd dörr och där forsar det ut pengar. Nu var det ju förr förra högerregeringen med Reinfeldt som indelade Sverige i 4 zoner – elzoner – så ska vi skylla de höga elpriserna de har och haft i område 3 och 4 är det inte föregående regering som orsakat det. Det är lätt att glömmaoch titta till nuvarande skeenden och den som just då regerar får skulden. Gängbrottsligheten samma sak, den fick sin början med Reinfeldts regering. De enda som de brydde sig om vara sänka skatterna, mest för de som redan hade höga inkomster. Pensionärer, sjuka, gravida som senare skulle ha föräldrapenning (även män) fick den högsta skattesatsen. Det bästa Löfven åstadkom, tycker jag var att återställa skattesatsen för pensionärer på samma nivå som alla andras. Sjuka, gravida, föräldrapenning är fortfarande de som skattar högst. Hur kan det komma sig? Anses de som brottslingar, en typ av kriminella? Hur går det med gängkriminaliteten förresten och med den nye justitieministern och hans strängare lagar. Det verkar nu värre än någonsin, men tyst som fasen inte minst från Sverigedemokraterna som skulle fixa det här snabbt. De verkar inte duga till nånting när de kommer till krotan. Stora i käften som fan är de, inte minst på bloggen men åstadkommer skit. Fy fan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.