Fredrikas Framtid

I mitt förra (och första) inlägg, skrev jag lite kort bakgrund om den by jag bor i.
Hur bra vi som bor här nu än anser att den är, så har vi ju för länge sedan insett att eftersom vi befinner oss i avfolkningsbygd i Norrlands inland, så må vi försöka göra vårt bästa för att främja utveckling och inflyttning så långt det bara är möjligt.

Vi har en intresseförening vid namn Fredrikas Framtid, som i många år arbetat för ortens fortlevnad. Till exempel så startade vi ett inflyttningsprojekt genom den föreningen år 2011, för att locka barnfamiljer att bosätta sig i byn.

Jag skrev om det och lade ut informationsbladet vi sammanställde, i min andra blogg. Ni är välkomna att ta del av det. Klicka här.

Alla Fredrikabor jublade naturligtvis när Vattenfall tågade in och uppförde sin största vindkraftspark på land här och dessutom pratade om att de ville utvidga verksamheten i närområdet. Tänk vilket lyft med alla dessa nya arbetstillfällen!
Eftersom både barnomsorg och nioårig grundskola är faktorer som styr var man flyttar med sin familj, såg vi möjligheter att genom dessa etableringar få fler familjer att bosätta sig i Fredrika.

Döm om vår förvåning när vi upptäcker att ledande politiker i kommunen ej värdesätter detta. Utan till och med nonchalerar det faktum, att Europas största värmeproducent, anser att det dels för deras nuvarande verksamhet och dels för att nya etableringar ska komma till stånd, är av yttersta vikt att det även framledes finns ett fungerande lokalsamhälle i Fredrika.

Trots att koncernen meddelat kommunen detta brevledes genom Ulf Andersson, Senior Communicator Advisor på Vattenfall, när de fått kännedom om att de styrande i kommunen ämnar göra neddragningar inom skolverksamheten på byn.

Vi har liksom undrat ett tag nu, ifall det är otydligt på något sätt, att Fredrika tillhör Åsele kommun och faktiskt har gjort så sedan 1 januari 1974.

Det innebär ju nämligen att satsningar häromkring gynnar hela kommunen.
Eller om vi vänder på det. Om satsningar motverkas, förlorar kommunen.

Jag är ingen specialist på budgetarbete.
Men, nog borde det väl ändå vara bra att främja ökade intäkter?

Den dominoeffekt som nu tagna beslut ger, försökte jag att i korthet beskriva häromdagen. Den leder till att det fungerande lokalsamhälle som hittills funnits i Fredrika, kommer att försvinna. Vilket leder till minskade inkomster för kommunen som helhet. Läs gärna detta. Klicka här för att komma dit.

Tack för att ni tar del av mina ord.
Ha en fin dag där ute.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.