Om källkritik och lite annat

Det har sagts att när jag skriver, om Fredrika och Åsele och om den rådande lokalpolitiska situationen, så vinklar jag saker till min fördel.
Det sades i och för sig av en människa som i nästa mening påstod sig aldrig läsa min blogg, så jag har ingen aning om vad uttalandet i så fall grundade sig på.

Haken i det där påståendet är dock tudelad:

  1. Fakta behöver ej vinklas
  2. Ingen människa är någonsin etthundra procent objektiv

Redogör jag för fakta, så talar ju dessa för sig själv och i övrigt är vi alla subjektiva.
Varje enskild människa, tolkar omvärlden på sitt individuella sätt, baserat på de kunskaper och erfarenheter som den individen tillägnat sig fram till tolkningsögonblicket.
Ingen av oss är någonsin fullständigt objektiv, även om det i många fall är vår strävan att vara det. Vilket är lovvärt nog.

Detta innebär alltså att även om jag strävar efter att sakligt framställa händelser, så gör jag det ju ändå som jag ser dem. Vilket jag oftast påpekar.

Jag har också skrivit om vikten av att vara källkritisk. Det vill säga att aldrig ta något per automatik för sanning utan att ha sökt fler, av varandra oberoende informationskällor.
Det finns mer att läsa om det i ett inlägg som heter "Det sägs att det är vinnarna som skriver historien".

För någon vecka sedan satte jag ihop en liten länklista till några av de inlägg som jag tidigare skrivit om den här historien. Om ni klickar här kommer ni dit.

Läser ni inlägget som har rubriken "Min syn på (S)aken" så får ni reda på hur jag ser på socialdemokratins värderingar (och var det fanns en massa gula nyckelpigor när jag var liten).


Tack för att ni läser.
Ta hand om er där ute.

En kommentar

  1. Bert-Rune Wibrell

    Punkt 2 håller jag fullständigt med om,Vad den ena människan tänker,kan alldrig den andra ana.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.