Första maj.

Det finns en sång som heter det, med text av Hannes Sköld (1886-1930).
Ni har förmodligen stött på den i något sammanhang. Den har nämligen varit med ett tag. Första gången den publicerades var 1911. Den lyder som följer:

Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.

O du älskogens vår.
som befriande går
över landen i segrarefärd,
du är drömmens också,
och var blick i det blå
är en blick in i undrenas värld.

Vart förtryckarnas hot,
varje vardag med sot
blir i dag som en lumpen legend.
Och vår håg och vår hand
röres fritt utan band,
och vår blick är mot framtiden spänd.

Det syns ju rätt väl på orden att det är en äldre sorts text. Det är också ganska uppenbart att den härstammar från arbetarrörelsen (och ja, jag kan melodin). Men, oavsett vilken politisk ideologi man har, så tror jag att man kan relatera till helhetsbilden i den här sångtexten.

Ingen utav oss vill känna oss förtryckta.
Vi strävar efter att få en (ännu) bättre värld. Även om vi ser saker olika.
Vi blir oftast glada om våren och vi drömmer nog alla om en ljus framtid.

Ni får kalla mig naiv om ni vill. (En del av er kallar mig säkert både det ena och det andra redan.) Men, hur det nu än är med dessa politiska ideologier, så ser jag det så att när man befinner sig i en kommun som den sista december 2012 hade 2958 innevånare (källa scb), då må väl ändå alla politiker sikta åt samma håll? Alla bör rimligen se till kommunens bästa och försöka arbeta, ej enbart för överlevnad, utan för utveckling. Eller?

Det finns fler som ser det så. Som vill att politiker ska verka närmare medborgarna och att vi alla tillsammans ska verka för kommunens bästa, oavsett om vi är opolitiska eller tillhör något parti. Ja, jag vet att en del av er anser det vara en utopi. Men, om vi låter bli att försöka samarbeta, lyssna till varandra och respektera varandra. Då kommer det att gå åt skogen med rekordfart.

Därför, inbjuder Södra Lapplands S-förening er alla till en trevlig eftermiddag i Fredrika på första maj. Alla. Oavsett vad ni sympatiserar med, oavsett var ni bor och oavsett var ni skattar.

Katrin W har gjort en inbjudan som kommer att sitta uppe i Åsele och Fredrika.
Jag lägger in en bild på den nedan.

 

 

 

2 kommentarer

  1. sylvia samuelsson.

    ja, vi alla som bor o lever och vill utveckla något bör kunna enas runt sista raden…vår blick mot framtiden är spänd.

    Någon analytiker hävdade att är du född under 80 talet så är det stor risk att du inte tänker ideologi. Min morfar sa´s vara aktiv i arbetet och han fick springa efter dikena för att inte bli sedd när det skulle delas ut meddelanden. Socialdemokratin då hade en viktig roll att fylla. Nu vågar man inte träda fram av andra anledningar.

  2. Katarina Henriksson

    Svar till sylvia samuelsson. (2013-04-25 20:34)
    Angående din sista mening Sylvia.
    Nog för att vi kanske ej behöver politiska agitatorer på samma sätt som förr. Men, mer öppenhet behövs och mod från människor att våga uttala sina åsikter även på andra ställen än hemma vid kaffebordet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.