Det började med en skakning på nedre däck

Att Frekab flyttar till Bjurholm är toppen på isberget.
Även om man räknar in att flera av deras anställda också flyttar.
Beslutet som dödar skolverksamheten (Det är precis så det är och ingenting annat.) leder till att barnfamiljer tvingas välja mellan att låta sina barn sitta i en skolbuss minst tolv mil om dagen, eller flytta till en ort där barnen har gångavstånd till grundskolan.

Oron för hur det ska bli med äldreomsorgen i Fredrika har funnits i flera år.
Först var det fråga om att ta bort det nybyggda demensboendet. Nu är det fråga om att ta bort resten, utom hemtjänsten.
Oron hos de äldre och deras anhöriga har ökat med tiden i takt med förändringar och planer på förändringar. Människor som vilat i den trygghet man får av att veta att man kommer att få bo kvar på sin hemort när man blir gammal, även när man behöver hjälp i det vardagliga livet, har förlorat den tryggheten.

Anhöriga som glatt sig åt att deras äldre anförvanter fått tillbringa sin ålders höst i den bygd de har levt och verkat, vet ej längre om detta stämmer eftersom det beror på vilket behov deras äldre släktingar kommer att ha. Om de behöver mer än motsvarande hemtjänstservice, kommer de ej att kunna bo kvar i Fredrika, som förändringsplanerna ser ut.

Av den anledningen har även de äldre börjat flytta. För om de ej får åldras med värdighet i sin hembygd, flyttar de hellre närmare sina barn och barnbarn, än att riskera en tvångsförflyttning till Åsele framledes.

Eftersom infrastrukturen i byn håller på att raseras, finner många att den bild de hade av en framtid i Fredrika, håller på att krackelera och gå sönder.

Människor i alla åldrar, som aldrig haft en tanke på annat än att leva återstoden av sina liv i Fredrika, planerar nu att flytta till en annan kommun.

På grund utav politiska beslut.


Vi har förlorat den allra sista gnuttan hopp
Vi går till botten där vi står
Men flaggan, den går i topp

(Mikael Wiehe. Även rubriken är ett citat ifrån honom)

Jag bloggade om Titanickänslan i min andra blogg, här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.