Vingklippning

Idag har det varit Fågelskådningens dag. I tätorten kunde den som ville möta upp vid OKQ8 vid sjusnåret imorse och bege sig ut för att skåda allsköns fågelarter. Fågelskådning är mig veterligen vanligare i södra delarna av landet, än här uppe. Men, om det beror på att vi har färre fåglar eller bara färre som vill skåda dem, det har jag ingen aning om.

De är lite representativa, fåglarna. Eller rättare sagt, människan har över tid härlett visst beteende och vissa karaktärsdrag till olika fågelarter. Örnen brukas ofta som frihetssymbol. Speciellt av det där stora landet i väster. Ugglor förknippar vi med vishet i vår del av världen och duvan har blivit en symbol för fred.

Det är lite tråkigt att de där som förändrar skolan här på byn, även vingklipper Duvan. Duvan är namnet på det särskilda äldreboendet som finns i Fredrika. Vi hade ett fint demensboende en gång också, vid namn Höstsol. Men, det kom moln från öster och förmörkade den höstsolen. Den gången flyttades dementa åldringar från Fredrika till Åsele. Alla klarade ej flytten så bra…
Den här gången, när de planerar att förändra det särskilda boendet som har personal på plats dygnet runt, till ett så kallat trygghetsboende som endast har dagpersonal, då tänker de låta detta ske genom naturlig avgång.

Det betyder att de väntar tills de äldre som nu bor på Duvan och är i behov av särskilt boende, har dött. Då låter de bli att ta in fler med sådant behov och fraktar istället dessa direkt till Åsele. I och med detta slipper de ett liknande ramaskri som det som kom från anhöriga när de flyttade på de dementa.

Men, de gamla i Fredrika vill inte till Åsele. De vill åldras med värdighet i sin hembygd. Där de levt, verkat och betalat skatt, i tron att de skulle få en tryggad ålderdom. Om de ej kan bo kvar hemma och ej får bo på ett särskilt boende i Fredrika, kommer många att hellre flytta närmare barn och barnbarn, som bor i andra kommuner.
Den här utflyttningen av äldre, den har redan börjat.
Men, det gör väl inget, antar jag. Jag menar, om det ej spelar någon roll att människor i arbetsför ålder flyttar, att barn flyttar, att företag flyttar…
Då lär det väl knappast ha någon större betydelse att pensionärer flyttar.


Bilden är från VKs artikel om Duvan från den 26 november 2012, som finns att läsa om ni klickar här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.