Fakta

Apropå det här:




Den kulturgeograf som K Sune hänvisar till är Jan Amcoff. Han publicerade i mars 2012 en studie som han kallar Do Rural Districts Die When Their Schools Close? Evidence from Sweden around 2000

Dagens Samhälle 2012-11-16, klipp ur debattartikel av Jan Amcoff docent i kulturgeografi, Uppsala universitet.

"I en studie som publicerats i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Educational Planning har jag undersökt hur flyttmönstren påverkas av en skolnedläggning på landsbygden, såväl bland människor i gemen som i subgruppen barnfamiljer och såväl inom promenadavstånd från skolan som i ett större upptagningsområde. Resultaten visar att inga mätbara effekter kan påvisas i något fall, vare sig i direkt samband med nedläggningen eller inom en tvåårsperiod.

Resultaten borde egentligen inte överraska eftersom flyttningen till och från landsbygden har gått upp och ned under de gångna 50 åren, trots att antalet skolor har minskat kontinuerligt. Många landsbygdsbarn åker skolskjuts. Att skolskjutssträckan ökar från, säg en mil till två, i samband med en skolnedläggning, förefaller inte vara tillräckligt skäl för att ändra ett beslut att flytta till eller från en plats på landet.

Att dra slutsatsen att en skolnedläggning är utan följder för de berörda vore emellertid förhastat. I den vetenskapliga litteraturen på området har fler aspekter uppmärksammats. En rad studier har undersökt hur det lokala näringslivet påverkas, andra har pekat på ett minskat engagemang i allmänhet och en förlorad gemenskapshetskänsla i den berörda bygden och ytterligare andra på hur skolan har en symbolisk betydelse som går förlorad, vid en nedläggning. Uppenbart är också att berörda skolbarn får tillbringa mer tid i skolskjutsen och med att vänta på densamma. Förutom att det rimligen uppfattas som trist finns studier som antyder att detta kan få menliga effekter på inlärningen. Å andra sidan finns studier som pekar på att alltför små skolor kan ge liknande följder.

Många kommuner står inför svåra beslut rörande eventuell skolnedläggning. Till syvende og sidst handlar det om politiska avvägningar, men med ett gott kunskapsunderlag möjligheterna att redan på förhand bedöma följderna av ett beslut. Min förhoppning här är att ha bidragit till kunskapsunderlaget genom att belysa en aspekt på frågan."

Länk till debattartikeln här.


VK 2012-11-29, klipp ur artikel.

"En studie, gjord av Jan Amcoff, universitetslektor i kulturgeografi vid Uppsala universitet, visar att nedlagda landsbygdskolor inte påverkar utflyttningen.
– Generellt sett har inte en nedlagd skola inneburit att folk flyttar från bygden. Forskningen visar att det inte blir någon signifikant effekt kvar, säger Jan Amcoff.

Generellt resultat

Han anser dock att det är viktigt att förtydliga att det är ett generellt resultat.
– Det skulle kunna förhålla sig annorlunda om man tittade på områden där det är stora avstånd mellan byar och den skola som eleverna flyttas till, säger Jan Amcoff."

Länk till VK-artikeln här.

Om man läser hans debattartikel i Dagens Samhälle noga, så ser man att han där säger

Att skolskjutssträckan ökar från, säg en mil till två, i samband med en skolnedläggning, förefaller inte vara tillräckligt skäl för att ändra ett beslut att flytta till eller från en plats på landet.


Det är sex mil mellan Åsele och Fredrika.
Jag har inga övriga kommentarer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.