Fritidspolitiker

Det måste vara bekvämt att vara fritidspolitiker på just det sättet som framgår utav ordets sammansättning. Man ägnar enbart tid, tankar och energi till det på fritiden. Jag har icke provat det. När jag var aktiv fritidspolitiker (jag har avsagt mig mina uppdrag nu, om ni minns?) var jag det för att jag försökte arbeta för vår bygd och för att vi skulle kunna leva och verka i Viska. Det var ytterst personligt, vilket jag anser att det må vara om man ska kunna engagera sig på riktigt. Att vi levde under press 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, var väl mindre trevligt. Men, trots allt tar jag hellre det än ett ”låtsasengagemang”. Ett sådant som folk har som ej sätter sig in i saker de har att besluta om överhuvudtaget, utan enbart gör som någon säger att man ska göra.

Det är bristen på engagemang som kommer att utarma bygderna. Utan människor som gör, finns det rätt lite hopp för att ett samhälle, vilket som helst, skall överleva. Det finns många människor som tycker saker och en del av dem är rätt flitiga på att dela med sig av sitt tyckande offentligt. Men, ord utan handling för ingenting framåt.

En annan sak som jag har tänkt på, är bristen på ideella krafter, jämfört med tidigare om åren. Människor verkar numera ha en tendens att tänka ”Vad får jag för det?” istället för att tänka ”Vad kan jag bidra med?”. Det är lite synd. För det behövs människor som hjälper till, utan att begära något annat i gengäld än själva glädjen som uppstår när man gör sitt bästa för att bidra till något som behövs. Något som andra har glädje av. Kanske till och med något som kommer att finnas kvar längre än en själv.

Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något.

 

Jag hoppas att ni har en trevlig sommar.

6 kommentarer

  1. Sylvia Samuelssn

    Ingen kan göra allt och tillsammans kan vi göra nånting. Skulle vilja säga att tillsammans kan vi göra storverk.
    Under förra veckan cyklade en Saga Sundberg Sagavägen. I en av hennes bloggar, http://www.webben7.se skriver hon att det är dags nu att sluta vara negativ. I stället för att vara negativ är det endast konkreta förslag på lösningar av ett problem som borde få föras ut i hörbar luft.
    Konkreta förslag till lösning är – var precis det ni i Fredrika presenterade. Ni är föregångare till demokrati utveckling i vår kommun men tyvärr förhindrades era förslag till utveckling att slå rot.

    • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

      Tack Sylvia. Det värmer att veta att det finns människor som såg och uppskattade det vi försökte arbeta med och för.

  2. Raquel Johansson

    Tack Katarina för ett som vanligt, mycket klokt inlägg.
    Jag kan bara hålla med dig. Jag tror att ”låtsasengagemanget” har skapats genom många år av förhärskande Jantelag. Var och en som har ”stuckit ut” och engagerat sig har systematiskt tystats ner av nej-sägare och ”du ska inte tro att du är nån”. Resultatet är en massa rädsla. Ett tecken på detta är ju anonyma blogginlägg och liknande. Man törs inte längre rakryggat stå för sina åsikter. Och då blir det också ganska tråkigt att vara fritidspolitiker vilket i längden leder till ”låtsasengagemang”.
    Hur vända på detta?
    Tja, prova på att tala om för din nästa att han/hon gjort nåt bra då och då.

    • Katarina Henriksson (inläggsförfattare)

      Tack så mycket Raquel!
      Jag tror att du slog huvudet på spiken med din teori.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.