Hittat kartan?

Någon har uppenbarligen hittat en karta eller roat sig med avståndsmätning (medelst stegning?) i sommar. Ja, eftersom det nu från ledningshåll i kommunen hävdas vad vi försökte framhålla i två års tid: Det är långt mellan Fredrika och Åsele.

Jag har förstått att kommunalrådet i radio besvarade en fråga om huruvida skolan i Fredrika ska vara kvar med endast tre elever sålunda:

Skolan måste vara kvar eftersom den är så långt borta.

Ja, jisses vad mycket folk får höra så här i nomineringstider. (Valår nästa år, ni vet.)

Som jag minns det, så var just detta med avståndet ett av de argument vi förde fram när vi förde vår kamp för att bevara HELA skolan, orörd. Det fanns andra argument också. Men, jag tänker ej upprepa dem här. Ni får kolla historiken på mina bloggar.

Det fascinerande är att när de skar sönder vår skola och därmed våra liv, så rörde deras sista argument den ekonomiska aspekten. De skulle spara pengar genom att skära bort högstadiet från vår byskola.

Det första argumentet de anförde, rörde elevernas sociala situation, som då påstods vara undermålig på grund utav det låga elevantalet. (Ni vet, det vi ökade sen från 16 till 26 elever, på en termin.)

I mitten där någonstans, försökte de hävda att vi ej hade kompetenta, kvalificerade lärare. Vilket vi hade och kunde bevisa.

Nu tänker de driva skolan med tre elever, på obestämd tid. För att den ligger så långt borta…

(Som en parentes vill jag bara nämna att personligen anser jag att Fredrika ligger mer centralt placerat än vad Åsele gör. Vilket fler tycker. Ni läste väl insändaren av Clas Forsberg?)

Det sägs att de ska göra om ena slöjdsalen i det mindre, röda huset där Förskolan befinner sig till klassrum och ej använda den stora skolbyggnaden. Den där panncentralen befinner sig. Ombyggnationer må alltså till om de vill kallställa det stora huset.

Den lärare som nu arbetar på skolan kommer att gå i pension inom ett par år.

På grund utav att de trots alla logiska argument, valde att kapa bort en del av vår skola, har kommunen förlorat medborgare, företag och därmed skattepengar.

Jag är ingen ekonom. Men, jag har svårt att se besparingen i detta.

För övrigt har ingen av oss flyttat i protest. Vi har flyttat för att vi gör vad vi anser är bäst för våra barn. Hade de fått gå sina nio år i grundskolan i Fredrika, då hade vi bott kvar.

 

Ha det gott där borta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.