Jag tror så här:

Om man ska komma någonvart med kommunpolitiskt arbete, må man låta bli att hävda rätten till idéer. Om någon kläcker en bra idé, som främjar kommunens utveckling, då spelar det ingen roll vem som kommer med den. Där vet jag att de flesta av er är eniga med mig. Men, jag vill dra det där lite längre. Det spelar heller ingen roll, anser jag, vem som förverkligar denna idé, så länge det blir gjort och är till kommunens bästa.

För om man verkligen, med handen på hjärtat, vill det bästa för kommunens fortlevnad och utveckling, så spelar sånt ingen roll. Sådant spelar roll om man är ute efter ära, berömmelse och väljare. ”Vi har bäst idéer och förslag – Rösta på oss!”

Ta det där med ungdomsrådet till exempel. Den idén kom via ett medborgarförslag. Har ni sett människan som skrev det hävda rätten till idén? Nej, just det. Personen i fråga är mycket väl medveten om hur det har gått till och är nöjd och belåten med att förslaget blev praktisk handling, även om det ingenstans pratas om var förslaget kom från början.

Om man ska samarbeta opolitiskt, blocklöst, tvärpolitiskt eller vad ni än vill kalla det, så tror jag att man icke kan slåss om väljare på det traditionella sättet, som är just detta – kampen om vem som har den rätta ideologin och de bästa idéerna. Utan då må man hitta nya former för detta också.

Det spelar ingen roll vem som kommer med förslag. Det som spelar roll är att goda förslag blir omsatta i praktisk handling.

Nu är ju den mänskliga naturen (tyvärr) ofta sådan att man har lite svårt för det där. Det finns ett talesätt som påstår att ”Det är med idéer som med barn, man tycker bäst om sina egna”. Men, då får man väl tänka som så att är det nu med idéer som med barn, då må man lära sig att klippa navelsträngen även till idéerna.

 

Jaja, nog med reflektioner för ikväll. Jag kommer nu att ägna resten av kvällen till att vara nervös över att jag ska prata om min bok i direktsändning i P2 imorgon.

 

Ha det gott där ute!

 

 

5 kommentarer

  1. Hans-Åke Donnersvärd

    Lycka till i morgon! Är det i Kulturnytt du ska medverka i och då i 18.07 sändningen eller den senare sändningen? Ska lyssna på programmet och ser fram mot att läsa boken. Åter igen Lycka till i direktsändning.
    Hälsningar
    Hans-Åke Donnersvärd

  2. Fabian

    Nu kanske det är jag som är dum, men jag förstår inte alls vad det är du syftar på med detta kryptiska inlägg.

    Är det någon/något speciellt som hänt i kommunen som du syftar på? Har någon kommit med något förslag som någon annan tagit äran för? Du har inte möjlighet att utveckla? Eller var det här bara en generell reflektion över idéer och dess ägare?

    I övrigt för att göra en reflektion över din reflektion. Så kan jag väl spontant tycka att visst, bra samhällsnyttiga idéer ska väl inte gå att ta patent på. Samtidigt måste man blicka lite längre än så, vissa idéer kanske har en väldigt lång och stor utvecklingstid bakom sig. Det som kanske föddes som en tanke har sedan, med mycket vilja och engagemang utvecklats till en komplett idé eller ett koncept.

    Om denna idé sedan börjar användas och drivas av någon annan. Måste man först fråga sig, varför? Varför inte samarbeta med den som utvecklat idén och tillsammans jobba för att den ska bli bättre. Sen måste man även reflektera över hur grundaren av idén känner sig när den får se sin färdigutvecklade idé användas till nytta för samhället, av någon annan. Hur påverkar det denna idéskapares framtida engagemang?

    Människor är egoistiska av naturen, en människa som kommit med en väldigt bra idé, och dessutom lagt ned en hel del tid på den, vill givetvis vara med och sjösätta samt fortsätta utveckla idén när den väl gått från idé till faktisk verklighet.

    Hade idéskaparen kläckt denna goda idé och sedan lagt det hela på is, så är vi såklart i en helt annan situation. Men nu, när jag inte vet vad för specifik idé det är du syftar på, och vem/vilka som legat bakom idén eller vilka som tagit den sen. Så kan jag tyvärr inte reflektera över den specifika situationen. Men jag är hemskt intresserad över att veta, så att jag kan få komma med en synpunkt gällande det. Så åter igen, var snäll och utveckla!

    Trevlig dag!

  3. Bert-Rune Wibrell

    Det där med bästa ider och förslag är nog förgånget,här gäller det att rösta på en sakfråga.Kommunpolitiken i Åsele så måste jag säga jag har inte förtroende för nån varken från höger eller till vänster,Jag säger som kärringen som ville bli påsatt du bara lovar och lovar.OBS detta är ingen liknelse utan ett försök till humor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.