Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Upp till knäna i skit…

En ljus framtid för Sveriges landsbygder!

Sådana härliga tongångar finns i den statliga utredningen,  ”På väg mot en ny politik för Sveriges landsbygder – landsbygdernas utveckling, möjligheter och utmaningar”, som vi kikade litegrand på härom dagen. I denna utredning framförs svidande kritik mot den landsbygdspolitik som förts i Sverige under lång tid. Alla som ögnat igenom utredningen och är det minsta insatta i frågan inser nog att det här i ett enda slag ritar om sjökortet från grunden vad gäller hur den politiska skutan skall vändas i riktning mot en högre grad av likvärdighet mellan stad och land. Vilket vi på landsbygden är särskilt tacksamma för då detta är något vi försökt påtala för Umeås politiska ledning på mer eller mindre finkänsliga sätt den senaste tiden.

De smått kryptiska uttalanden som För- och grundskolenämndens ordförande, Moa Brydsten, levererade i gårdagens Folkblad kan dock tyda på att tiden nu är mogen för att respektive nämnd äntligen tvingas lyfta blicken även utanför sin egen ankdam för att se till hela samhällets bästa när beslut skall fattas. Så på samma sätt som att hänsyn skall tas till barnens perspektiv så skall nu även landsbygdsperspektivet beaktas vid kommande beslut. Det är åtminstone min egen amatörmässiga tolkning efter en snabb genomläsning av utredningen. Här nedan kommer jag att presentera några utvalda huvudpoänger som framförs i den omfattande utredningen, men först ska vi naturligtvis ta oss en titt på vad Moa tänker kring detta…

thumb_IMG_1107_1024
Här nedan presenteras några viktiga huvudpoänger från landsbygdsutredningen, fantastiskt uppfriskande läsning. Förhoppningsvis kommer våra förtroendevalda att ta till sig detta och börja förstå hur ett hållbart tillväxtsamhälle egentligen skall byggas…
  • ”Under vårt arbete har vi sett att det finns goda förutsättningar för hållbar utveckling och tillväxt i Sveriges landsbygder. Landsbygderna har många potentialer som vi behöver ta om hand och realisera.”
  • ”Även om huvuddelen av Sveriges befolkning har valt att bo i stadsmiljöer är det tydligt att det också finns grupper som vill bo i våra landsbygder. Detta talar för att landsbygderna har vissa kvaliteter som många människor finner attraktiva. Sammantaget borde detta innebära att det finns en potential till befolkningstillväxt i Sveriges landsbygder som behöver realiseras. Detta kräver dock att vissa grundläggande förutsättningar upprätthålls och i vissa fall förbättras.”
  • ”En annan faktor som talar för en positiv utveckling i Sveriges landsbygder är alla de kvinnor och män som har valt att bosätta sig, leva och driva verksamhet där. Det finns många exempel på att landsbygderna är fulla av engagerade, kreativa och aktiva människor och företag. Det här är något som en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder måste bygga vidare på och stärka. Vi menar därför att en viktig uppgift för staten är att fortsatt bevara styrkorna hos landsbygderna och skapa goda förutsättningar för ideella krafter att bidra till lokal utveckling och tillväxt.”
  • ”Enligt vår bedömning har den ökade sektoriseringen och nedtoningen av ett landsbygdsperspektiv i politiken lett till att vissa landsbygders potential och möjligheter till hållbar utveckling och tillväxt inte har realiserats.
  • ”Om det ska finnas levande, aktiva och växande landsbygder i Sverige måste vi skapa mer likvärdiga livsvillkor i hela landet. Sådana villkor är att betrakta som långsiktiga investeringar i Sveriges framtid. Det innebär till exempel att det behöver finnas fungerande infrastruktur i form av vägar, järnvägar, flygplatser, sjöfart, kollektivtrafik och nya former av trafiklösningar i hela landet. Landsbygderna behöver också ha likvärdig tillgång till digital infrastruktur med hög överföringskapacitet, kommersiell och offentlig service, bostäder och utbildningsmöjligheter som boende i de mer tätbefolkade delarna av landet. Detta är något som tidigare och nuvarande politik inte har klarat av att leverera trots att det periodvis har gjorts stora satsningar på regional utveckling. I stället har utvecklingen inom en rad områden snarare gått i riktning mot en minskad likvärdighet mellan stad och land. Det är därför hög tid för en ny politik för Sveriges landsbygder.”
  • ”Enligt vår bedömning har en stor del av den förda politiken varit allt för kortsiktig, fragmenterad, sektoriell och inte tagit tillräcklig hänsyn till de utmaningar som många regioner och kommuner står inför för att åstadkomma en positiv utveckling i Sveriges landsbygder.”
  • ”En framgångsrik landsbygdsutveckling förutsätter ett statligt systemperspektiv där enskilda insatser och åtgärder sätts in i ett sammanhang som utgår från och tar hänsyn till olika platsers behov, möjligheter och utmaningar.”
  • ”I stort sett samtliga politikområden har betydelse för de människor, företag och organisationer som bor, lever och verkar i Sveriges landsbygder. Det gäller inte minst näringspolitiken, den regionala tillväxtpolitiken, utbildningspolitiken, arbetsmarknadspolitiken och politiken för landsbygdernas utveckling. Politiska styrmedel ska ha avsedd påverkan oavsett var i landet som man bor eller verkar.”

Det här är en länk til utredningen

Etiketter: ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.