Dagen efter budgetdebatten

Några korta notiser kring mitt eget inlägg samt dagen som helhet.

Noterbart för allmänheten bör vara
- Bara ett parti anser det rimligt med skattesänkningar, moderaterna. Liberalerna gjorde en tydlig markering mot M som uppskattas. Majoriteten av partierna står för en oförändrad skatt i detta kärva ekonomiska läge. Det är rimligt.
- SD kom inte fram med egen budget. De röstade på APs budget med skattehöjningar. En röst på SD är alltså en röst på AP.
- Vs budgetkalkyl kritiserades med rätta för att skriva upp kraftintäkterna för mycket och inte minst att man inte kan dra pensionspengar från KS kontot hur som helst. Men det är ju lite av vänsterpartistisk tradition.
- KD, M och AP samt SD gav sig in, med stor detaljrikedom, i hur kommunens anställda ska arbeta inom ramen för införandet av heltid i kommunen. Kring detta kretsade mitt inlägg. Självklart avgör inte kommunfullmäktige egenhändigt denna fråga. Det regleras i HÖK16, Huvudöverenskommelsen, mellan SKL och Kommunal. De s.k. Parterna. Att KF i Umeå undergräver parternas överenskommelse skulle vara undergrävande av huvudöverenskommelsen och delar av förslagen som kom upp ser vem som helst är avtalsbrott. HÖK16 sträcker sig till 2021 och stipulerar också hur man på lokal nivå kan jobba med frågan. På hemsidan heltid.nu kan man följa, parternas, arbete i frågan. Kommunfullmäktige beslutade också med stor majoritet att fortsätta med heltidsinförandet enligt avtal.
- Mitt anförande i övrigt pekade på att detta innebär på inget sätt att förringa problem både historisk och idag med detta införande. Eller att budgeten överhuvudtaget är en enkel sak att ta utan konsekvenser för våra anställda och medborgare. Handbromsen kommer kännas. Men bästa balansen sett till helheten står S för. Detta blev också kommunfullmäktiges uppfattning.
- Jag ägnade mycket tid i går med att samtala med kommunals demonstranter (där jag också överlämnade 6Fs rapport om jämlikare lönebildning till deras ordförande). Jag delar fullt ut synen att detta innebär massa problem. Halleluljahförsäljare gör jag mig dålig som. Men det är upp till parterna att lösa, inte till ledamöter i KF att rota runt i. Men både kommunal och vi står bakom en ”Hållbar heltid”. Inte en paus, inte en revidering, inte att riva upp ambitionen om heltid. Vi följer avtalet mellan SKL och Kommunal. De som vill riva eller bryta avtalet, gör det inte. Och detta kommer säkert noteras även från SKLs håll som redan idag placerar Umeå på plats #61 bland Sveriges kommuner för att kunna erbjuda sin personal heltid. Var sak har sin plats och att försöka införa t.ex. 75% tjänster som norm (SD) visar med all tydlighet att kommunpolitiker ska låta arbetmarknadens parter lösa saker mellan varandra och är ett gott argument som något till varför vi har den modell vi har där parlament ska hålla sig borta från relationen mellan arbete och kapital.

Några få korta. Jag lär få återkomma i frågan. Nu ska ju – alla – ha sina möten så jag måste rusa igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>