Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Typiskt katalanskt


Många svenskar har varit i Spanien på semester. Kanarieöarna, Mallorca och Sydspanien är välbesökta chartermål och har varit väldigt länge, och Barcelona har seglat upp som en av de mest populära weekendresedestinationerna, samt är populärt för arbetsresor, körresor, kick-offs och dylikt. Ibland när ‘delegationer’ kommer ner och ska kombinera konferensande med trevligheter tillfrågas vi som känner till stan och regionen om tips. Skojigt är det när jag blir full i skratt när de nästan alltid har planerat in en Flamencokväll.

Flamenco ligger långt från den katalanska kulturen. Men, det är självklart jättetrevligt med flamenco, och det är väl klart man kan gå och titta på när man är i Barcelona. Men det är inte typiskt i Barcelona.

Tjurfäktning, tja, det existerar i Barcelona, men förslag att förbjuda det kommer titt som tätt upp i regionparlamentet. Under diktaturen promoverades de högspanska traditionerna starkt.

Vad är då typiskt katalanskt? Själv tycker jag att något som är oerhört imponerande är CASTELLERS. Det handlar om föreningar som samlas och övar och tränar, på att göra "levande torn". Det handlar om att kunna samarbeta, lagandan är extremt viktig, det handlar om solidaritet och om att kämpa hårt och kunna lita på varandra.

Man formar först en bas. Basen består av många människor som står tätt, tätt, och på så vis fördelas tyngden som kommer att läggas på uppåt ut över många. I mitten av basen har man stora, kraftiga personer, men som resten av basen alltså stöttar. Sedan kliver några upp på mittpersonera i basen. Sen klättar andra upp ovanpå dem. Sen fler. Och fler. Ju högre upp, ju mindre, lättar och smidigare personer. När tornet börjar bestå av några våningar med människor är det barn som klättrar upp. Och när man har nått högt, så är det en liten "aixeneta" som klättrar allra överst, stäcker upp handen i en segergest, och sedan monteras det levande tornet ner igen.

Längst ner här, en lite längre youtube. Titta gärna, men, det går inte att beskriva hur det är att se detta ‘live’, det går inte fånga stämningen runtomkring i en videosnutt…

2 kommentarer

  1. Johan

    Det här med Castellers var ju supercoolt. Jag åker med barnen till Barcelona första veckan av Juli (dottern ska vara med i Copa Catalunya), kan man hitta de här mänskliga pyramiderna varsomhelst, och i så fall hur? Via resebyrån, eller har du nån bra sajt?

    Tackar, Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>