Sossarna levererar hyckleriförslag!

 

0
false

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Socialdemokraterna i Västerbotten gjorde slag i saken och visade upp ett äkta ogenomtänkt och populistiskt förslag genom att rösta igenom drivandet av lagtiftad 6-timmars arbetsdag! (S beslut) De skriver själv att de är ett visionärt parti, och nog kan detta beslut med råge kallas visionärt! Snarare utopiskt!

 

Socialdemokraterna i Västerbotten verkar mena att de ska sänka arbetstiden och sedan betala för de två timmar, som sänkningen utgör. Vi kan ju börja med att fråga oss var dessa pengar ska tas från, men att som ett stort och välrenommerat parti lägga ett så ogenomtänkt förslag, tycker jag känns sorgligt! Låt mig förklara med några siffror!

Att minska arbetstiden med 25% (2/8=0,25) innebär att alla arbetare måste hålla en 33% (8/6=1,33) högre effektivitet. Jag vet inte hur många som tror att ett vårdbiträde eller en sjuksköterska skulle klara detta och det skulle med stor sannolikhet öka riskerna för ohälsotal och överbelastningar på personal!

Att öka effektiviteten med 33% är därför inte en realitet och därmed återstår att i så fall att anställda lika antal procent för att täcka upp! Vi har idag effektiviserat ordentligt genom intåget av modern teknik så som datorer, internet, automatisering i industrin, effektivare transportmedel och annat. För effektiviserar vi inte med dessa 33%, ja då måste vi istället dra ner på antal operationer, antal bussturer, anställda lärare m.m. med arbetstidssänkningen som Socialdemokraterna här föreslår. Detta förstå alla är en omöjlighet och något som skulle få stora konsekvenser för samhället! Hur får ni till solidariteten på det?

Det kan ju låta bra att anställa så många fler! Problemet är bara att ifall detta blir lagstiftat, vilket vi verkligen inte får hoppas, så ska 33% mer personal inom alla olika yrkeskategorier också finnas till marknadens förfogan. Vi pratar inte här om arbetslösa ungdomar med gymnasieutbildning. Till viss del möjligtvis, men främst handlar det om yrkesutbildade! Denna storlek av utbildad arbetskraft finns inte att tillgå i Sverige idag, vilket skulle betyda att vi antingen måste ta arbetskraft från privat sektor där dessa personer då redan har ett jobb, eller på annat sätt få fram arbetskraft! Att driva igenom detta förslag innebär alltså stora problem, risker och är absolut inte verklighetsförankrat! För den enkla utvägen skulle i så fall bli att alla måste sänka sina löner med 25%.  Detta vill ju förstås inte sossarna nämna, för när trollspöet kommer fram sätts all ekonomisk teori och matematik ur spel.

Enligt Socialdemokraten Caviedes blogg, så argumenterar han utifrån att vi år 1971 producerade hälften så mycket som nu, varför han menar vi inte borde behöva jobba lika mycket som nu. Ja men med den argumentationen så kan väl det vara rimligt med 4 timmar per dag! Tillbaka med Sverige till 1971!

Om det fungerar… Låt parterna bestämma utan tvång!

Jag som Kristdemokrat ser verkligen de potentiella fördelarna med kortare arbetsdag, där mer tid kunde gå till familjen, fritiden och människors olika intressen, men så länge de inte finns täckning för det i vår gemensamma välfärd så kan jag aldrig ställa upp på det!  Att lagstifta om det där staten säger sitt för alla företag är aldrig en lösning för mig!

Att minska arbetstiden kan säkert i vissa yrkesgrupper ge ökad produktivitet och därmed täcka upp för den extra kostnaden, men i dessa fall så måste det få vara upp till arbetsgivaren i samarbete med sina anställda att utarbeta ett sådant förslag. Bara för att vi tidigare kunnat minska arbetstiden innebär det inte att vi kommer kunna göra det om och om igen! Från politiskt håll har det realistiska legat i att förbättra möjligheterna med semester, utöka föräldraförsäkringen och sådant som istället ger mer möjligheter till ledighet.

 

Föräldraförsäkringen är en sådan, där Vi Kristdemokrater verkligen vill poängtera vikten av att samhället går in och stöttar de som vill skaffa barn och ge den ekonomiska kompensationen för att barn ska ha mer tid med sina föräldrar! Det är viktigt för hela samhället, för barnet och framtiden! Arbetsmarknaden behöver inte snävas igen ännu mer! Den behöver göras mer flexibel och reformeras på ett sätt som minskar trösklarna och kostnaderna för företagen att anställa!

 

Diskutera gärna, ge era åsikter här i kommentarsfältet! 

Etiketter: , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Micke

  Är det inte lite som att kasta sten i glashus, när du själv är aktiv inom ett parti som innan varje val går ut med lite maskerat homo-hat för att ”värna” om familjen???

  Särskilt jobbigt blir det ju när du egentligen inte svarar med att förklara varför förslaget är så dåligt utan snarare bara konstaterar att det är det…

  6 timmars arbetsdag är kanske osannolikt, men inte orealistiskt. Kolla bara hur toyota löste det, om du ens var medveten om att det gjorts på vissa håll.

  Vänta tills du har mustasch innan du pratar vuxenfrågor…

 2. Thomas Nordvall

  Svar till Micke (2012-04-08 14:02)
  Förstår absolut inget av det första du skriver. Varken om homo-hat eller vad det överhuvudtaget har med blogginlägget att göra?

  Uppenbarligen bör du läsa igenom hela inlägget och inte gå direkt till kommentarsfältet(!), för större delen av inlägget tillägnar jag just att förklara varför förslaget är dåligt! Det är absolut orealistiskt utifrån hur det ser ut idag! men som jag tillägger, så tycker jag det är bra med 6 timmar, i de fall företagen och anställda gynnas av det! Men då är det upp till dem i de fall det funkar!

  Utifrån din kommentar så får du nog omvärdera din egen mustasch! 🙂

 3. Alejandro Caviedes

  Du argumenterar som om 6-timmarsdagen ska genomföras direkt. Istället är den en vision att förverkligas på lång sikt. Om en sänkning av arbetstiden från 8timmars-dag till 6-timmars dag förutsätter en produktivitetsökning med 33% (8/6 = 1,33), så innebar sänkningen från 6-dagars arbetsvecka till 5-dagars arbetsvecka en produktivitetsökning med minst 20% (8/6=1,20). Enligt ditt resonemang skulle vi alltså behövt öka produktiviteten inom offentlig sektor med 20% för att överhuvudtaget jobba 5 dagars-vecka som vi gör idag. Tror du att personalen på hemtjänsten springer 20% snabbare idag än folk sprang på 60-talet då vi jobbade 6 dar i veckan? Men ändå lyckades sossarna sänka arbetstiden till 5-dagars arbetsvecka!

  Att öka produktiviteten med 33% är inte orealistisk inom ekonomin i stort. Från 1971 till idag har t ex produktiviteten ökat med 50%. Däremot, så ökar inte produktiviteten lika lätt inom offentlig sektor, som består av mänskliga tjänster. Men när produktiviteten ökar inom industrin, frigörs arbetskraft som sedan absorberas till mer arbetsintensiva branscher:

  Sedan 1965 har andelen sysselsatta inom industrin minskat till förmån för tjänstesektorn, som idag har störst andel sysselsatta. Det kallas för strukturomvandling. När industrin tack vare nyare teknologi kan producera allt mer på mindre tid, minskar deras behov av arbetskraft, och gör det möjligt för tjänstesektorn att anställa fler. Det är produktivitetsökningar inom industrin som finansierat såväl den privata som den offentliga sektorn och gjort det möjligt att sänka arbetstiden för samtliga branscher. Detta är en långvarig process.

  Från ena dagen till den andra går det inte att öka produktiviteten med 33%, inte heller att öka sysselsättningen inom offentlig sektor med 33% från ena dagen till den andra. Men att tro att det inte går att på lång sikt omfördela arbetskraft från industri till tjänstesektorn för att minska arbetstiden är att bortse från verkligheten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.