Stötta duktiga elever!

Vk:s Ola Nordebo skrev en intressant och viktig ledare här om dagen kring duktiga elever och deras möjligheter att utvecklas i skolan. Hur tar egentligen skolan hand om elever som ligger i framkant? 

 

Jag tycker det är en viktig fråga att diskutera och något skolan, föräldrar och politiker bör lyfta upp mer i ljuset. För på samma sätt som det är en katastrof att elever inte får hjälp att klara av godkända betyg så är det minst lika allvarligt när elever med begåvning hålls tillbaka och inte får möjligheten att fortsätta utvecklas. I båda fallen kan detta leda till negativa konsekvenser för individen på en psykologiskt plan, som i förlängningen inte gynnar endera individ eller samhälle. 

 

Dessa elever bör stimuleras till att förkovra sig ännu mer kunskap. Det är först då vi kan förflytta människans kunskapsnivåer uppåt. Ett steg i rätt riktning som införts på nationell basis är det nya betygssystemet som ställer högre krav för högre betyg och segmenterar inte i samma utsträckning många under samma betyg. Detta möjliggör en morot för elever att ta sig högre upp i kunskapsnivån samtidigt som läraren får större precision i sin betygsbedömning. 

 

Under de Olympiska spelen som nu är i full gång började jag fundera på var den absoluta maxgränsen finns för människan. För hur många gånger har vi inte sagt att ”det där världsrekordet kommer ingen kunna slå” och nästa stora mästerskap kommer en ny stjärna in i bilden och pulveriserar nuvarande rekord. Stjärnor föder stjärnor. Rekord föder rekord. Borde då inte kunskap kunna föda kunskap? 

 

Jag tror det. Och jag tror framför allt att det kan finnas trösklar och mentaliteter i det svenska skolväsendet som inte släpper fram ny kunskap och förkovring bland duktiga elever. Dessa elever förtjänar att ta sig vidare i sitt inhämtande av kunskap.

 

Sverige är ett land som ska konkurrera med kunskap och därmed blir vi beroende av att dessa elever får utvecklas till sin fulla potential.  

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.