Humor i Riksdagen!

Hittade denna interpellation om platt skatt som Peter Persson(S) ställt till finansminstern. Humor i mängder och klassiskt formulerad retorik!

 

 Interpellation

2012/13:207 Platt skatt

av Peter Persson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Så kallad platt skatt är något som på 1970-talet började förespråkas av olika nyliberala ekonomer med Milton Friedman i spetsen. Idén är också förknippad med den högerextrema filosofen Ayn Rand om vilken Wikipedia skriver: ”Hennes extrema fördelningspolitiska idéer, vilka byggde på avskaffande av all form av beskattning och bidrag, total privatisering av allt som traditionellt anses gemensamt inklusive staten som företeelse, ansågs även i USA som utopiska.” Vidare uppges hon ha inspirerat såväl Margaret Thatcher som Anton LaVey, grundare av Church of Satan.

Ett tidigare svenskt folkrörelsepartis idéprogram har kidnappats av anhängare till Rand, Friedman och platt skatt. Rand utgör partiledarens främsta ideologiska inspiratör.

Det är inte utan oro för idén om en generell och skattefinansierad välfärdsstat med trygghet för alla medborgare som man betraktar de nyliberala och randska idéerna om platt skatt. Statsrådet har nu möjligheten att lugna medborgarna på denna punkt eller öppna upp för att dylika tankar ligger i regeringens färdriktning.

Min fråga till finansministern är:

Är så kallad platt skatt, som har sin grund i bland andra den högerextrema filosofen Ayn Rands filosofi, något som statsrådet kommer att verka för i den framtida skattepolitiken?

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.