Ni har ingen plats här, Nazister!

Att uppleva nazister i vår stad var sannerligen en obehaglig upplevelse. Deras marsch genom Umeå tog livet av den goda stämning som fanns på stan i lördags. Det kändes som all energi slukades. Vi var nog alla något chockade över dess närvaro.

Det var dock en energi om snabbt förbyttes till irritation, sammanhållning och motstånd.

Nazister i Umeå, betyder Umeå mot nazism! Här finns ingen plats för nazister.

Den direkta motdemonstration som bildades vid Nordfronts intåg i staden är något att vara mycket stolta över. Det var ett viktigt ställningstagande som var spontant och äkta. En tystnad, en böjt huvud eller en omväg för att slippa undan hade varit ett handlingsalternativ. Här var dock civilkurage och mod svaret. I vår stad, finns ingen plats för nazister!

Därför blev vi inte tysta. 

Ikväll är det en manifestation mot nazism. En manifestation för alla människors lika värde. En tydlig markering mot nazismen avskyvärda budskap där selektion av människor är en grundbult. Där invandrare beskylls för problem utifrån hudfärg och etnisk tillhörighet. Något som inte hör hemma i vår stad!

Därför blev vi inte tysta.

Här i Umeå är vi alla människor lika värda och de som försöker kränka vår ståndpunkt skall få det motstånd de förtjänar. Med ord och närvaro.

Vi måste alltid påminnas oss om nazismens fruktansvärda bidrag till historien och ej förglömmas i vår samtids förskonad av densamma. Det är viktigt att vi med ett historiskt perspektiv förenas mot att släppa in dessa främlingsfientliga krafter igen. Här i Umeå står vi upp för människan- oavsett hudfärg, etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller religion. Vi står upp för det, eftersom vi anser det vara bland det viktigaste och mest grundläggande vi har.  Ett människovärde som är okränkbart.

Vi slåss för det med ord och handling. Inte med knutna nävar och våld. Vi söker inte våld- vi söker vänskap!

Därför är vi inte tysta.

Här har ni nazister ingen plats!

Etiketter: , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Louise

  Väldigt bra skrivet Thomas…och tillsammans är vi starka 😉 Inga nazister på våra gator…och ingen annanstans heller!

 2. Erik Larsson

  Fast att hålla någon sorts ickevåldsprincip är ett priviligerat perspektiv, det kan inte vi som har en annan etnicitet, kultur, religion, sexualitet eller socialistiska åsikter hålla oss efter. Vi vet vad som händer om vi har samma ickevåldsprincip som en stor del av judarna vurmade så mycket för. Förintelse.

  Nazismen bemöts effektivast och bäst med det mest brutala våldet vi kan uppbåda.

 3. Kritiskt tänkande

  Ja det är konstigt det här att ni predikar allas lika värde, men ni tillåter inte vissa människor att ens yttra sig, ni vill tysta dem, få bort dem, förbjuda dem. Ni är motsägelsefulla från första meningen.
  Jag är inte med i SMR men har lite koll på vad de gjort och får de bara yttra sig i lugn och ro, händer inget! (tänker på marknads tältet där även kvinliga medlemmar var med, samtalet med den gamle mannen, flygblad i sollefteå, mf mf) Tillåter man bara folk att få yttra sig så händer inget!.
  Men i umeå så är det då annars, här ligger åsiktsförtrycket som en tjock dimma över staden. Umeå är inte alls lika toleranta mot andra åsikter som andra städer i landet och det känns fruktansvärt sorgligt. Vissa människor får inte ens fredligt dela ut flygblad utan att det haglar glåpord och i slutändan föremål. Jag skämms Umeå! Skämms!

  När det gäller nazismens bidrag till historien. Som vetenskapsman följer jag bevisen, oavsett var de leder mig. Det är flera saker i historien som helt enkelt aldrig går att förstå med de hatprogram som visas bla på svt. Det är oerhört intressant att få se historien från ”andra sidan” att ta del av data från båda håll är något naturligt som man gör som intelektuell. Men jag vet inte om du någonsin gjort det? eller om du bara köpt allt du hört rakt av, utan att ifrågasätta det minsta lilla.
  Jag uppmanar dig att tänka kritiskt för EN gångs Skull i ditt liv och kolla upp motsidans argument.
  Det är så konstigt att idag förstår folk att lögnen om irans massförstörelsevapen, ”WMDs”, var en ren och skär propagandalögn från usas sida, gulf kriget handlade om olja, vietnamn om ..ja?! ..poängen är att detta förstår vi idag var propagandalögner.. vad Ni inte fattar eller ens kan föreställa er är att sådana där lögner Även användes vid 2a världskriget! Hur trångsynt får man vara!? hur Ensidig får man vara?
  Jag uppmanar alla med kritiskt, analytiskt tänkande att kolla in historierna från andra sidan, så kommer ni nog att få en uppenbarelse som förklarar hur så många människor i nöd och knipa kunde enas mot onskans krafter! och varför människor idag börjar förstå vad som egentligen hände och står på torget och delar ut flygblad.
  Men tillåt folk yttra sig, syna, ifrågasätt, använd kritiskt tänkande.. istället för att med våld tysta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.