Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Guitars – Beslut, rapport och stadgar

Här får ni lite lunchläsning!  

Inleder med en tjänsteskrivelse från KS och under det får ni lite bilagor med stadgar, ett dokument med återrapportering m.m.

Det allra mest intressanta med detta är att kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att Umeå kommun blir medlem i föreningen och att NN (Anna Olofsson) utses att representera kommunen i styrelsen. För det första så strider detta mot stadgarna och för det andra vem har betalt Anna Olofssons medlemsinsats och medlemsavgift? För i stadgarna framgår klart och tydligt vad som gäller kring allt detta och inte skulle väl kommunen bryta mot några regler som finns beslutade i en ”demokratisk” förening…

Tjänsteskrivelse

2016-01-07

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Diarienr: KS-2016/00013

Samarbete och finansiering – Svenska Gitarrmuseet Ideell Förening

Förslag till beslut

Arbetsutskottet beslutar

att bevilja Svenska Gitarrmuseet Ideell Förening 2 400 000 kr för år 2016 samt reservera 2 400 000 kr för år 2017 att finansieras ur kommunstyrelsens anslag för oförutsedda kostnader, utvecklingsanslaget,

att Umeå kommun blir medlem i den ideella föreningen Svenska Gitarrmuseet,

att NN utses att representera Umeå kommun i den ideella föreningens styrelse

Ärendebeskrivning

Svenska Gitarrmuseet har inkommit till kommunen med önskemål om medfinansiering för åren 2016 och 2017 för att förstärka kännedomen om museet och verksamhetsutbud i nära samarbete med övriga aktörer i regionens besöksnäring.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2012-12-18 (AU §335) att bevilja Svenska Gitarrmuseet 2,4 mkr/år under 2012, 2014 och 2015 för att utveckla ett internationellt besöksmål. Arbetsutskottet beslutade 2015-06-16 (AU § 200) att bevilja Svenska Gitarrmuseet AB 1,4 mkr för att fortsätta utveckla Svenska Gitarrmuseet AB till ett internationellt besöksmål.

Svenska Gitarrmuseet AB omfattar verksamheten på översta våningen i huset på Vasagatan18-20. I november förvärvades alla aktier i Svenska Gitarrmuseet AB av Svenska Gitarrmuseet Ideell Förening i akt och mening att utveckla verksamheten ytterligare. En VD har rekryterats och omfattande satsning på försäljning och marknadsföring har genomförts.

Guitars – The Museum är ett av Umeås mest intressanta besöksmål. Från ett destinationsmarknadsföringsperspektiv är Guitars – the Museum en spetsprodukt som Umeå tidigare har saknat. Det är en unik och mycket attraktiv verksamhet som lyfter destinationen Umeå och främjar hela besöksnäringen.

Umeås attraktivitet som konferensstad, nationellt och internationellt, är starkt beroende av ett utbud av unika aktiviteter som Guitars – The Museum kan erbjuda. Under 2015 har Umeå haft konferensgäster som konsumerat boende, logi, konferenslokaler och förtäring till ett värde av 44 miljoner enligt Visit Umeås beräkningar. Majoriteten av dessa konferensarrangemang kryddar sina konferenser med en programpunkt på Guitars – The Museum. Verksamheten stärker med andra ord Umeås konkurrenskraft som besöksmål.

I januari 2016 har verksamheten vid Guitars varit igång i två år. Besöksstatistiken visar att verksamheten är populär men de erfarenheter som kunnat prövas ger också vid handen utvecklingsmöjligheter. Under hösten anställdes därför en musei-chef vars fokusområden är att öka försäljningen, utveckla verksamheten och kommunicera museets aktiviteter.

I november 2015 övergick ägandet av Guitars – The Museum till en ideell förening. Syftet för Svenska Gitarrmuseet Ideell Förening är att främja och utveckla turismen i Norra Sverige samt musikhistorieintresset för besökare på museet. Medlemmar i föreningen kan vara privatpersoner, bolag och organisationer. Till styrelsen knyts nationellt starka personer inom museiområdet. Umeå kommun har erbjudits en plats i styrelsen.

Under året har också arbetet med en bok om samlingen att fortgå. Boken kommer att bli en viktig beståndsdel i museets verksamhet då den ytterligare stärker de berättelser som är knutet till museet och samlingarna. Den blir också en fortsättning för det museala arbete som Guitars – The Museum arbetar med. Under hösten har ett skolpedagogiskt program utvecklats som kostnadsfritt kommer att erbjudas skolelever i Umeå.

Under 2016 kommer även den specialdesignade och egenproducerade Västerbottens-gitarren som utvecklats på beställning från Länsstyrelsen i Västerbotten att presenteras.

Åtgärdsplanen för Guitars – The Museum är omfattande och borgar för en positiv utveckling av verksamheten för att främja besöksnäringen i regionen.

Mot denna bakgrund har Svenska Gitarrmuseet Ideell Förening inkommit med önskemål om medfinansiering för åren 2016 och 2017 för att förstärka museets kännedom och verksamhetsutbud i nära samarbete med övriga aktörer i regionens besöksnäring.

Återstår av Utvecklingsanslaget per 2016-01-01

2016:  8 688,7 mkr, 2017: 15 417,0 mkr

Beslutsunderlag

Bilagor

–   Återrapportering 2 oktober 2015, Svenska Gitarrmuseet

–   Åtgärdsprogram 2015-11-24 , Svenska Gitarrmuseet

–   Registreringsbevis, Svenska Gitarrmuseet Ideell Förening

–   Stadgar, Svenska Gitarrmuseet Ideell Förening

Beredningsansvariga

Anna Olofsson

Roland Carlsson

Här hittar ni länkar till övriga dokument:

Stadgar Svenska Gitarrmuseet ideell Förening

Återrapportering 2 2015, Svenska Gitarrmuseet

Registreringsbevis Svenska Gitarrmuseet ideell förening

 

4 kommentarer

  1. Lennart

    Ideella föreningar får inte ha som ändamål att gynna ekonomiska intressen. Läs om villkoren på Skatteverkets hemsida. Skatteverket är de som svarar för registerhållarna och tillståndsgivning. En ideell förening vars syfte är att utveckla och att äga ett aktiebolag torde vara tveksamt om det går under det begreppet ideell förening. Vidare har Umeå kommun betalt medlemsavgiften om 15.000kr vilket innebär att eftersom föreningen äger ett AB så torde föreningen behöva redovisas i kommunens räkenskaper som intressebolag. Kanske en sak för kommunrevisionen att titta på. Kommunen äger 1/6 del av föreningen. Jag minns nu inte var gränsen för intressebolag går. Kanske bör även Skatteverket göra en ny prövning av beslutet att registrera den ideella föreningen i ljuset av de uppgifter som nu framkommit.

  2. Pingback: 1prostate

  3. Pingback: bahis siteleri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.