Bo Brydsten, Sorsele

Bredband?

Vill öppna denna blogg med att berätta om de tekniska villkor jag har för att kunna delta.
Mina möjligheter att koppla upp mig på nätet från Kraddsele är med koppartrådsmodem eller GSM. ADSL är inte tillgängligt. På NMT:s täckningskarta bor jag på en vit fläck. Jag har valt GSM med yttre antenn. Ikväll har jag tillgång till en hastighet av 0,19 Mbit/s. Det tar 45 sek att öppna VK:s hemsida och 1 min och 15 sek att öppna Bloggen. Att lyssna på webradio eller se på web-tv är inte att tänka på. Min avgift är densamma som de som har tillgång till 3G-hastighet.
Men det befängda är att 20 meter från mitt hus, i vägkant på Ammarnäsvägen, ligger en optokabel nedgrävd och betald med skattemedel. Den har en kapacitet som klarar all datatrafik mellan Europa och USA! När Sorsele kommun byggde sitt bredbandsnät gjordes försök att köpa in sig på några fiberpar i kabeln. Men Telia, som äger kabeln, begärde 9 miljoner kr i engångsavgift och en årlig avgift på nästan 700 000 kr. Skulle kommunen välja att bygga den i egen regi skulle det kosta 5 miljoner kr att gräva ner en egen fiberkabel parallellt med Telias "outnyttjade". Inget av alternativen är kostnadsmässigt försvarbara för att förse ett par hundratal hushåll i Vindelådalen med optofiberanslutning.
Men jag är glad och tacksam ändå. För 200 kr i månaden har en ny värld öppnat sig och glesbygden är inte längre så gles.

4 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Välkommen!
    Visst är världen ganska fantastisk ibland? Skulle det inte gå att göra nyheter på Telia och fiberkabeln?
    Kontakta Allan Fjällström eller Sven Björkland på VK. Daniel Nordström, journalisterna Krister Stenlund eller Agne Hörnestig på VF. De kan slussa dig till rätt person.

  2. Curtan

    Tjohej Bo!
    Det tragiska i eran ”bredbandskostnad” i kommunen, det är ju att den har en gräns för dessa 200:-
    Har BBB själv, & för 295:- / mån. inkl. moms så får jag göra vad jag vill & hur mycket som helst.
    Ser fram emot fler bloggar från dig.:-)

  3. Jon

    Ja det mesta handlar om pengar speciellt i den privata sektorn. Själv har vi en uppkopplingshastighet på 24 Gbit/s då vi bor på Lidingö med andra vinst intressen för företagen. Enda sättet att komma runt detta problem är att inte privatisera allt för då kommer det bli oerhört svårt för glesbyggden att hänga med i denna it utveckling.

  4. Jon

    Rättelse: 24Mbit/s menar jag naturligtvis.
    Svårt i dagens samhälle när det krävs att man är expert på nästan alla områden och inte bara i sitt eget yrke. Jag tänker på boende räntor, försäkringar, sparande, pensioner, elpriser, tv, telefon och inte minst bredbandsfrågor. För att få bästa pris och inte bli lurad så skall du kolla marknaden och sätta dig in i alla områden och spela dessa förtag mot varandra. Det är ett heltidsjobb som måste ske på dagtid när man skall jobba. De krävs mer och mer av oss i dagens samhälle. På gott och ont. Bra för de som har huvudet, tiden och teknologin för det. Sämre för andra grupper. Jag tänker främst på pensionärerna som många av dem tom saknar dator.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.