Bo Brydsten, Sorsele

Timkilometer – Glöm inte!

Blir ytterligt förvånad när en erfaren segelsportreporter på Sportspegeln talar om vindhastighet i enheten sekundmeter. Men han tycks, åtminstone i mina öron, dela den med nästan halva den svenska befolkningen. Däremot hör ni aldrig en meteorolog säga sekundmeter. Var sportreportern frånvarande på mattelektionerna i åk 6 då hans klasskamrater fick lära sig att hastighet är: sträckan delat med tiden, i det här fallet uttalat meter per sekund eller meter i sekunden?
Sekundmeter betyder: sekunder multiplicerat med/gånger meter. Jag har aldrig hört någon säga:
-När jag lämnade ungarna i morse var det inte många som höll 30 timkilometer utanför förskolan.

Varför använder vi uttrycket; Glöm inte! Glöm är ett negativt ord, inte är ett negativt ord.
Egentligen vill vi ju att vi ska; Komma ihåg! Kom är ett positivt ord, ihåg är ett positivt ord.
Jag kommer i fortsättningen att använda; Kom ihåg!

2 kommentarer

  1. MN

    Ja Sekundmöter används av sjöfolk så varför blir du förvånad å upprörd. Läs http://sv.wikipedia.org/wiki/Sekundmeter eller om de går för sakta på ditt breband så klipper jag det här åt dig…
    Ordet sekundmeter är ett ofta kritiserat uttryck för samma sak, men Bertil Molde, tidigare skribent för Svenska Dagbladets språkspalt försvarade detta ord, ”Nu är betydelseförhållandet mellan förled och efterled i svenska sammansättningar mycket fritt. Det finns väl inget hinder för att tolka sekundmeter just som det används, alltså som ’meter i sekunden (el. per sekund)'”. Sekundmeter är en etablerad term, och används ofta av fiskare och annat sjöfolk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.