Bo Brydsten, Sorsele

Demokratiunderskott i Sorsele kommun – Miljötänk

Det första demokratiska underskott som Sorsele kommun lider av är att våra partier har svårigheter och är dåliga på rekrytera nya fritidspolitiker och då främst kvinnor och yngre. Men jag måste tillstå att Centerpartiet är de som varit minst dåliga i det arbetet.
Politiskt intresse och samhällsengagemang finns bland kommunens medborgare. Men med dålig kommunal ekonomi kan inte partierna med gott samvete besluta om det partistöd de skulle behöva för att utbilda intresserade medlemmar. Det innebär att de som tar på sig politiska uppdrag kastas in i hetluften av nedskärningar, varsel och rent av nedläggningar av offentliga verksamheter. Att göra det utan att förberedas för att klara av uppdraget, gör att det är få som vågar ta det steget. En del har övertalats att ta på sig offentliga uppdrag. Det finns ledamöter som valts in i styrelser och nämnder som aldrig dyker upp på sammanträdena.
I skenet av dessa rekryteringssvårigheter tycker jag kommunfullmäktiges ordförande Karin Israelssons initiativ och förslag att ändra lagen så att kommunfullmäktige i små kommuner kan ha mindre än 31 ledamöter är bra. Att minska antalet ledamöter främjar inte demokratin. Men det skulle uppvägas av att det blir konkurrens om platserna och de som valts in skulle vara mer engagerade och värna om sina platser.

Det andra demokratiska underskottet som Sorsele kommun dras med är att borgarna koncentrerar makten till två centerpartister, Roland Wermelin, kommunstyrelsens ordförande, och Karin Israelsson, ordförande i Kommunfullmäktige och de två tunga nämnderna Omsorgsnämnden och Barn och utbildningsnämnden.

Ett tredje demokratiskt underskott är förutsättningarna för att bedriva en bra oppositionspolitik. Minoriteten har inget oppositionsråd, all oppositionspolitik måste bedrivas på fritid. De kan ju var och en föreställa sig hur det är att fördjupa sig i beslutsfrågor enbart på kvällstid och helger. En förmildrande omständighet är att minoriteten har alla vice ordförandeposter. Att ta bort oppositionsrådet för att sänka kommunens kostnader och som ersättning erhålla alla vice ordförandeposter är ett beslut som tagits i enighet över alla partier.

Idag är det 32 minusgrader i Kraddsele och jag har eldat i bakugnen för att värma huset. Passade på att baka mjukkakun då ändå spisen var varm. Så har man gjort i generationer för att det var självklart – idag gör jag det utifrån ett miljötänk, ett sätt att maximalt använda värmeenergin.

4 kommentarer

  1. Anton Johansson

    Hej Bo. Roligt att se fler politiker som bloggar och du verkar vara väldigt aktiv. Jag läser med stort intresse om dina åsikter och håller med dig om det första underskottet coh att det skulle vara trevligt med högre partistöd men anser inte är möjligt med läget. Jag är med i CUF och har turen att få många kurser betalade av distriktet. Den möjligheten bör även ni kunna se över för yngre förmågor.
    Sen vill jag bara påpeka att oppositionen, rättare sagt vänsterpartiet har en ordförandepost, i Tekniska Nämnden.

  2. Bo Brydsten

    Roligt att du läser min blogg. Jag hoppas du blir kvar i kommunpolitiken i många år framåt. Du sänker medelåldern väsentligt och behövs som en god förebild för yngre politiskt intresserade.
    Det är riktigt att en vänsterpartist är ordförande i Tekniska nämnden. Men det skulle inte ha hänt om majoriteten skött nomineringen på ett skickligare sätt. Här såg oppositionen en möjlighet att slå in en kil i det borgerliga övertaget.

  3. Hulk

    Hej. Intressant blogg…

    Jag har lite tankar kring demokratin i Sorsele jag med. Jag kan i stora drag hålla med om vad du skriver men jag undrar om det inte är ett feltänk att dela upp Sorsele i två politiska block. På riksnivå fyller blocken en funktion i.o.m. att de (väldigt, väldigt grovt uttryckt) erbjuder två olika lösningar på samhällsproblem. Ökat individuellt ansvar och minskad statlig inblandning å ena sidan och ökad statlig och kommunal intervention och hjälp till individer på andra sidan.

    Är det meningsfullt att ha en blockuppdelning, ärvd ifrån hur politiken ser ut på riksplanet, även i Sorsele?

    Vorde det inte bättre för en kommun som sorsele att släppa sina lokalpolitiker ”fria”? Det känns inte meningsfullt att särskilja de personer som är invalda till politiska uppdrag i sorsele utifrån ideologi, och ”tvinga” medlemmar att rösta som deras parti. Visst tenderar personer att tänka på ett visst sätt, vilket avspeglas i deras partitillhörighet men att låta partipiskor vina i lilla Sorsele är för mig oförklarligt. Detta, om ngt, koncentrerar ju makten till ett fåtal, nämligen de som har en ledande roll inom det parti de tillhör.

    Jag tror att en lösning på Sorseles ”demokratiproblem” skulle kunna uppnås om man istället för att skapa block låter personerna rösta efter sitt hjärta och hjärna. Möjligtvis skulle detta kunna skapa problem med t.ex. utarbetandet av budgetar, men jag tror inte problemen skulle bli allt för stora.

  4. orolig

    Tro inte att det var av oskicklighet…det är lite väl naivt. Tvärtom kan det vara..låt dig inte förblindas av partipoilitik för ett ögonblick ! och se…kanske fanns det några som tyckte att nuvarande ordförande passade bättre än den föreslagna. Sorseles bästa kallas det !
    Ledsamt att läsa när du skriver ”slå in en kil”. Varför kan inte socialdemokraterna tänka på Sorseles bästa istället för partipolitik. ”slå in kilar”….man ryser.
    Gnälla över bristande resurser att bedriva oppositionspolitik. Försök samarbeta istället för att försöka söndra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.