Bo Brydsten, Sorsele

Miljonregn ger bättre Ammarnäsväg?

Norra Västerbotten skrev redan den 2 januari i år:
’Miljonregn ger bättre vägar i norr
Riktigt pengaregn kan Vägverket Region Norr räkna med under en tioårsperiod. 794 miljoner tillförs Västerbotten och 743 miljoner till Norrbotten. Inga andra län i landet har fått så höga uppräkningar från regeringen.
De anslag som nu är aktuella rör sig inte om de stora nationella vägarna – som europavägarna. Det handlar i stället om länsplaner som länsstyrelserna tar fram i samarbete med kommuner och vägverk. Den tidsperiod det rör sig om är från 2010 till 2021.’

Här gäller det för Sorsele kommun att inte bara vara på tå, utan här måste kommunalrådet med egen vald förstärkning övernatta i sovsäckar utanför Vägverkets kontor för att vara först på plats för att banka på verkets dörr.
– Varför då, undrar ni?
– Jo, Ammarnäsvägen, Ammarnäsvägen och Ammarnäsvägen!
När min mormor, Anna Karlsson påbörjade sin yrkesgärning som barnmorska i början av förra seklet var Kraddsele och Ammarnäs väglöst land. Vägen från Sorsele tillkom först i slutet av 30-talet. Nu, åttio år senare, håller den på att förfalla p g a bristande underhåll. Vintertid är den bättre än på sommarhalvåret. Det beror på de fantastiskt skickliga väghållarna, Holmgrens Åkeri från Grannäs och Olofssons Åkeri från Sorsele. De kan på ett mirakulöst sätt utjämna den tvättbrädesliknande vägen. Men på sommaren är även de hjälplösa. Det är den årstid då turistnäringen i Ammarnäsbygden är som mest beroende av en väg. Idag avstår många turister att åka till Ammarnäs p g a den dåliga vägstandarden. Men viktigast av allt, den livsavgörande trafiken, ambulansen och räddningstjänsten är beroende av bra vägar i vår avlånga kommun med avsevärda avstånd.

Den mest avgörande försämringen skedde vid översvämningen 1995 då tunga grusbilar med släp körde i skytteltrafik från Sorsele upp till Ammarnäs. Vägbeläggningen på Ammarnäsvägen låg då på en fullständigt vattenmättad vägbank. Det var mer än den tålde. Delar av 363:an mellan Sorsele och Ammarnäs har åtgärdats och är av bra standard. Men delen mellan Nalovardo och Gillesnuole är i akut behov av åtgärder.

Men nu räcker det inte med att få in Ammarnäsvägen i Vägverkets planer, det gäller att hela tiden bevaka att den inte bortprioriteras p g a bristande medel eller då extraordinära åtgärder aktualiseras vid kuststäderna.

10 kommentarer

  1. Linus

    Ammarnäsvägen måste ordnas på ett eller annat sätt, annars bojkottas fjällbyn av både turister och så småningom kanske också av lokalbefolkningen som inte kommer fram i ordning.

    Snart får man göra som förr. Båt till Guillesnuole och sen köra resten…Kanske med fyrhjuling om utvecklingen fortsätter så här?

    En rejäl upprustning av vägen och sen fortsätta bryta den till Tärnaby så finns det en chans!

  2. Curtan

    Heja Bo!
    Men:
    Ta & kopiera din egen blogg & ta den till ks & visa upp svart på vitt, låt gärna nötterna i min f.d kommun i kommunhuset som jag är glad att jag flyttade i från, få åka efter vägen när den är som värst.
    Hur många ggr körde jag inte bårkörningar där man fick vara livrädd för att den som låg på båren skulle vara mer skadad vid framkomsten till sjukstugan, eller vid möte med ambulans.
    Nej, gör som jag gjorde med en från vv:
    Erbjud dom bårskjuts, figurera att den personen är skadad, måste ligga på bår & ni ska möta ambulans.
    En akut resa, ingen fisresa i 70-80 km/h, utan riktigt akut, 90-130 km H.
    Det gav det resultatet att Djupfors-Ammarnäs är den sträcka som blev akut åtgärdad efter att han fick åka bår m mig t.o.r Djupfors.
    Fler sådana saker skulle nötterna i kommunhuset & på vv behöva få göra!
    MEN DÄR VERKAR JU NU DEN STÖRSTA FARAN VARA ATT DOM RÖKER FÖR MYCKET…
    Jamen hjälp mig, för min f.d kommunstyrelse verkar totalt ha tappat allt vad intelligens, räknande, planerande & framtidstro är!
    Ammarnäs som är guldkalven i kommunen, dit släpper kommunen inte en krona, utan allt ska gå till Göran på Nalovardo, jag blir rent ut sagt förbannad på denna slöa, inkompetenta kommun, som inte ser framåt, utan bara strävar bakåt.
    Det verkar inte finnas EN person på kommunhuset som alls kan räkna 1+1, sorgligt men sant.
    Nu gäller det ju inte enbart dom sorselebor som sitter i huset, utan även dom ammarnäs & kraddselebor, som är med i styret på kommunhuset.
    Ta nu för f-n tummarna ur era fetavlönade häckar & se till att nå´t händer, lägg av med tjafset om att det ska vara rökförbud på jobbet, det är väl ändå en petitess i det hela.
    Som med pumparna i Ammarnäs över nyår.
    Det ringdes till pumpservice, men Kontakten i Ammarnäs nekade dom till att komma, för det var iget fel på dom!
    Inget fel!!!
    Skämtar du??
    En sedel- kortautmat som inte fungerar, pumpar som bara ger i från sig soppa när dom verkar känna för det.
    För fan!
    Det finns folk i byn som har ers. för att se till så att allt funkar, & gör det inte det, då tar man dit kompetent folk.1+1=2
    ”Skämmes tamejfaan”!
    Det är ju inte precis så att jag har lust att ge varken Sorsele eller Ammarnäs goda vitsord precis.
    Framförallt inte Sorsele, som jag peronligen blivit motarbetad av från kommunhuset, medans jag bodde kvar i Ammarnäs.
    Nä, öpnna ögonen, ni är redan stora förlorare hela bunten som sitter i kommunhuset & tänar löner som en annan bara får fantisera om.
    Se till att börja göra rätt för dom nå´n gång, innan det är för sent & ni ligger under ett lock allihopa.
    Curt Strömgren
    Glad Bodensare!

  3. Arvid

    Här var det ord och inga visor, men du ”curtan”, du har faktiskt rätt.
    Det är en tragisk kommun som inte ser till sitt eget bästa, inte ser till att macken fungerar när vi turister är där ( eller annars också naturligtvis), var både påsk förra året och nyår nu, inget bränsle av någon av gångerna, förra påsken tog det nästan 2 dygn innan pumparna fixades, var dessutom i nyårs bredvid den som pratade med dom som ser till pumparna i byn när han fick det beskedet att det ”inte behövdes ta dit servicefolk, för det var inget fel på dom.”
    Och att det var beställt påfyllning för en vecka se´n, men det ska inte ta en vecka att få bensin till en mack, inte ens i ammarnäs!
    Vi drar oss inte bara för att åka dit för den dåliga vägen, utan för att man inte vet om man får tanka när man är där heller.!
    Ammarnäs är ett av de bästa ställen man kan tänka sig, men då det inte fungerar med service att tanka, eller ett hotell som knappt har öppet för att dom är så trötta, även om andra ställen i byn fungerar, så drar man sig ändå tyvärr bakåt…
    Heja Ammarnäs ändå!
    Men skärpning Sorsele kommun & ni som jobbar i kommunhuset och styr där!

  4. Gunilla

    Om man nu skulle se Sorsele kommun som ett företag(vilket det egentligen är) så skulle nog dom flesta som sitter i de där rö huse ha blivit varslade för länge sedan.
    Som egenföretagare måste man se om sitt hus och inte bara skriva tiggarbrev till staten.Vi har ju en näringslivssekreterare…..vad är dennes uppgift i kommunen?Borde inte den avdelningen vara ute och ragga företag samt ryta till om Ammarnäsvägen,se till att det skrivs i tidningar om vilka tillgångar det finns i kommunen,t.ex. fjällturistorten Ammarnäs! Här jobbas det för fullt med intern infrastruktur i form av leder,broar,förbindelser för att göra området mera tillgängligt för våra besökare. Vad hjälper det om turisterna snart inte tar sig hit p.g.av Ammarnäsvägen skick???
    Vakna upp i Kommunhuset och ryt till,det skulle nog stärka innevånarna också om vi såg och hörde att ni agerade,nu är det knäpp tyst!Själv skulle jag inte vilja ha politiker som styr i kommunen,nej, en VD och några utbildade anställda som vet hur det är att driva ett företag vore nog det bästa för oss! Bosse,du har en jättebra blogg!!!

  5. larsa

    Är det kommunpolitikerna som ansvarar för att det skall finnas tankmöjligheter i Ammarnäs eller att hotellet skall hålla öppet…?
    Nog är det mer ett ansvar för det lokala näringslivet på platsen.
    Curtans kommentar kändes väl ”låg” och jag undrar om Curtan själv tycker sig vara ett geni..frågan är om han gjort sig känd för det. Men visst har man från politiskt håll agerat för svagt i frågan om Ammarnäsvägen..det går inte annat än att hålla med. Både förra majoriteten och nuvarande.

  6. Curtan

    Det har jag aldrig sagt, att det skulle vara deras ansvar, men vad menar du med att jag ”gjort mig känd för det”?, att vara ett geni?
    Tacksam om du kunde stå för det uttalandet & påhoppet & ge en förklaring.
    Dom flesta vet vem jag är om jag skriver mitt namn så, men ”larsa”, det kan flera heta som inte vågar sätta ut sitt namn.
    Jag menar bara att det från kommunens håll borde vara bra om dom kunde visa att det faktiskt i en byggnad som dom äger, att servicen fungerar, och att kommunen agerat dåligt ända se´n den da´n då naturreservatet invigdes i början på 70-talet, då vi bl.a blev lovade fjällvägen från många håll.
    Bo´s blogg är bra, inte tu tal om det, men kommunstyret, nänä,,,,
    Heja Gunilla.:-)

  7. larsa

    Angående ansvaret var det riktat till Arvid som mer direkt pekade ut kommunpolitikerna som dom ansvariga. Däremot ställde jag en enkel FRÅGA TILL DIG.. eftersom du pekar ut alla människor i kommunhuset som mindre begåvade är det intressant att höra vad du tycker om dig själv.

  8. Curtan

    Jag anser mig inte vara bättre än nå´n annan, men med bitter erfarenhet av kommunhuset & vissa anställda & f.d anställda där, så skriver jag som jag gör.
    Alla är vi begvade på olika sätt, så även du & jag.:-)
    Siter man på sådana poster så borde man ju kanske göra nå´t, för att förbättra både kommunikationer & utv.möjligheter för sin kommun, & inte bara sitta & rulla tummar, eller hänge sig åt sådana små aktiviteter som att stoppa rökare eller snusare.
    Visserligen så tar det arb.tid som jag ser att en tidigare matematiker räknat ut, men det finns annat att hålla på med som är viktigare.
    Eftersom kommunen äger byggnaden i Ammarnäs, så står ansvaret indirekt hos dom vad det gäller pumparna också, att se till att det sköts, eller hur?
    Rätta mig om jag har fel, jag tål det, till skillnad från vissa andra.;-)

  9. Arvid

    Ja, kommunen har fortfarande ansvaret för macken och pumparna i Ammarnäs, fram tills att byggnaden är såld.
    Därför skrev jag att ansvaret ligger hos kommunen.
    Ser dock inte någon kommentar från bloggaren här ännu.
    Vad gäller ”curtan”, så vill då jag säga till hans försvar, att han kanske vågar säga och skriva det många andra bara sitter hemma i stugorna och pratar om.
    Är nog mer ”geni” än någon annan, men du verkar ju känna honom du ”larsa”.?
    Eftersom du kan säga att ”frågan är om han gjort sig känd för det?”
    Vore kul om du kunde stå för det du säger, även din kommentar mot mig, och ge en förklaring här, till oss båda, men det kanske du är för feg för?
    Fram för mer rättframma människor.
    Konstigt att man inte ser att någon från kommunen är inne här och kommenterar förresten?
    Du ”larsa”, är du från Sorsele eller Ammarnäs nyfiket frågat?!
    Vad gäller hotellet så verkar dom inte vara så intresserade av oss turister, tyvärr.
    Talar bara om hur mycket det kostar och att det är jobbigt när man kommer dit och till exempel vill basta eller bada.

  10. Jon

    Vi bor i Stockholm och idag tar det nästan lika lång tid att köra Stockholm-Umeå som Umeå-Ammarnäs trots att det nästan är dubbelt så långt. Det skulle också vara intressant att veta skillnaden på säkerhet mellan större respektive mindre vägar i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.