Bo Brydsten, Sorsele

Västerbottensfjällen och södra Lappland

Bo BrydstenKraddsele ligger i Västerbottens län men i landskapet Lappland. Jag identifierar mig starkt med det landskap jag bor i, åtminstone så länge landskapen finns kvar på den svenska kartan. I många sammanhang, särskilt inom turistindustrin, hör och läser man om Västerbottensfjällen. Västerbottensfjällen? – det närmsta jag kan komma dessa fjäll är Åmliden, landskapet Västerbottens högsta del. När jag reder ut begreppen för mig själv ligger turistanläggningar som Borgafjäll, Saxnäs, Klimpfjäll, Tärnaby/Hemavan och Ammarnäs i södra Lappland.

Men nu verkar det som kommunerna Dorotea, Åsele och Vilhelmina lagt beslag på begreppet. Jag tror det vore en fördel och styrka om alla kommuner i länet som ligger i Lappland marknadsförde sig som södra Lappland. För landstinget är det redan ett inarbetat begrepp. Alla lappländska kommuner i länet ingår i Folkhälsonämnden södra Lappland.

2 kommentarer

  1. Curtan

    Ville bara poängtera det, det blev kanske lite väl valda hårda ord i min kommentar i den andra bloggen, & vill därför noga poängtera att det inte var riktat mot dig personligen, för du är en bra & toppen person.
    Man får väl bara vara beredd på vissa reaktioner när man skriver bloggar om vissa saker, det får även jag i mina, men allt jag säger är ärligt, om än kanske lite i överkant.
    Tycker bara att kommunen borde vakna, vi är ju ändå en bra bit in på 2000-talet.:-)
    En reflektion jag också gör, det är att en av dom 5 bästa sakerna enl. dig med Sorsele, tycker du är dom ”korta beslutsvägarna”.
    Måste småle.:-)
    Kan också hålla med dig om detta med landskap, men tidigare har det varit mycket viktigt för Ammarnäs, åtminstone vad jag kan minnas & vad jag hörde under min uppväxt, att poängtera att det ligger i västerbottens län, att vi är / var västerbottningar, inte ”Lapplänningar”, precis som du säger, men då var det många som inte ville kännas vid detta med ”Lappland”.
    Bara en reflektion som sagt var.
    I övrigt bra bloggar.
    Tummen upp.:-)

  2. turistentreprenör

    När du säger SÖDRA Lappland
    till en Italienare, Fransman, Tysk, Spanjor eller liknande då tror dom att du menar nåt område i södra sverige eller södra skandinavien. Säger du Lappland eller Norra Lappland då är vi med på deras ”karta”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.