Bo Brydsten, Sorsele

Nya strandskyddsregler

Regeringen har beslutat att stödja förslaget från miljödepartementet om nya strandskyddsregler. I huvuddrag kommer det att innebära att det blir lättare att bygga vattennära i glesbygd och svårare i tätbefolkade områden. Propositionen väntas bli framlagd i slutet av februari.
Det här låter bra eftersom som samma regler gällt i Vaxholm och Stockholms skärgård som i vår glesbygdskommun med 0,4 invånare per kvadratkilometer. Det kommer att bli intressant att följa och se vad det kommer att innebära för Sorsele kommun.

En äldre ägare av en jordbruksfastighet ansöker om bygglov för att bygga ett enkelt båthus på sin mark vid Storvindelns strand. Stranden består av stenskravel och har aldrig beträtts av någon annan än honom själv och hans familj. Jag kan förstå de svårigheter som kan uppstå för den tjänsteman som idag ska handlägga ett sådant bygglovsärende och på ett pedagogiskt sätt förklara för fastighetsägaren att;
– Här råder strandskydd för det fria friluftslivet, så här får du inte bygga.
Knappt någon människa i världen kan ha förståelse för ett sådant reglemente. Nu finns visserligen möjlighet att söka strandskyddsdispens, men det finns ytterligare ett hinder i vägen – Vindelälvens stränder är Natura 2000-skyddade.

Som sagt, jag kommer att med intresse följa strandskyddssfrågan under våren.

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.