Bo Brydsten, Sorsele

Krisen förvärrar läget för Sorsele

Varselsamordnarna för Västerbottens län, Regionråd Erik Bergkvist och Landshövding Chris Heister, har lämnat sin rapport
till regeringen. I den föreslår de fem åtgärder och skriver bl a:

" De kommuner som drabbas hårdast av lågkonjunkturen är kommuner som redan förut är svaga, d v s befolkningsmässigt små inlands- och fjällkommuner."

"För att klara den ekonomiska situation som blivit allt mer akut i kommuner och även i landstinget på grund av lågkonjunkturen, måste statligt stöd i form av generella och/eller riktade insatser göras av staten."

I tidningen Dagens Samhälle rapporterar Anna Eriksson:

"Krisen riskerar att skynda på utflyttningen av personer i yrkesverksam ålder. Det urholkar den kommunala ekonomin och leder till nedskärningar inom vård och omsorg. På så sätt försämras arbetsmarknaden ytterligare. Samtidigt får kommunerna en ökande andel äldre att ta hand om. I Bjurholm, Sorsele och Dorotea är redan nära 30 procent av innevånarna över 65 år"

Ytterligare kol på den brasa jag skrev om i min blogg den 30 januari.

En kommentar

  1. Gun Rehnman

    slår hårt mot oss alla, det är inte bra och särskilt för små inlandskommuner. Jag kan dock rekommendera en artikel i DN om Japan och dess glesbygd, mycket intressant läsning, eller om Kina och glesbygden där, hur ska världen komma på ”fötter” igen???
    Men jag oroar mig, som du, för vår egen landsända, den som benämns….ännu icke avfolkat område…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.