Bo Brydsten, Sorsele

Reflektioner veckan som gått, del 2

När utdebiteringen skulle beslutas i Kommunfullmäktige i november i fjol föreslog Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en skattehöjning med en krona för att undvika att behöva göra paniknedskärningar i den kommunala välfärden. Nu kan vi konstatera att vid Kommunstyrelsens sammanträde i veckan kunde inte styrelsen presentera en egen budget inom ram. Barn- och utbildningsnämnden har inte heller lyckats med detta. 2009 års budget ska beslutas i Kommunfullmäktige den 9 mars.

Har tidigare skrivit om de små kommunernas svåra överlevnadssituation och kastat ut en tanke om att inom tio år tillhör Sorsele en storkommun från kust till fjäll bestående av Skellefteå, Norsjö, Malå och eventuellt Arjeplog och Arvidsjaur om länsgränsen är riven då. Läste ett intressant inspel av Leopold Sjöström i senaste gratisutgåvan av Lokaltidningen. Där skriver han som gästkrönikör om något han benämner "Inlandskonventionen". Det krävs nya visioner och politiska grepp som kraftsamlar kommunpolitiken i inlandet till gemensamma strategier för framtida samverkan och utveckling. Han menar att en storkommun skulle kunna bestå av inlandskommunerna från Arjeplog till Åsele. Den storkommunen sammanfaller med dagens Leaderområde och skulle inrymma nästan 50 000 invånare. Intressant tanke.

Mitt i all denna bedrövelse är det roligt och glädjande att turisttrycket på kommunen är hårt till påsklovet. Efterfrågan på logi är särskilt stor kring Sorsele med omnejd och trots att sorseleborna har ställt sina privata boenden till förfogande finns det knappt ett rum att uppbringa. Caisa Abrahamsson som har lång erfarenhet av branschen menar att det är ett axiom. När landet är i lågkonjunktur väljer svenskarna att turista i närområdena och vid högkonjunktur åker man utomlands. Välkomna till Sorsele kommun hälsar vi alla påskfirare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.