Bo Brydsten, Sorsele

Marknaden ska styra kollektivtrafiken

I stället för upphandling ska marknaden få styra den lokala kollektivtrafiken. Landstingen ska bara driva olönsam trafik. Det har utredaren Ulf Lundin kommit fram till i en regeringsbeställd utredning. Landstingets monopol ska brytas.

Där Länstrafiken idag bedriver lönsam trafik kan idag utjämna kostnaderna för den olönsamma i glesbygdstrafiken. Beslutar regeringen enligt utredarens förslag kommer det att medföra ökade kostnader för landsting och kommuner eftersom den trafik som ger vinst kommer att hamna i privata fickor.

Utarmningen av glesbygden och ökade kostnader för kommuner och landsting fortsätter där högervindarna sveper fram. Jämför gärna med utförsäljningen av de lönsamma apoteken.

5 kommentarer

  1. Mr Cool

    ….eller förklara varför vi behöver denna byråkratiska inrättning över huvud taget. Olönsamma busslinjer skall granskas noga och kanske läggas ned om möjlighet finns. Apotekets monopol har likväl som Systembolagets varit ett ok för folket och något liknande finns inte vad jag vet någon annan stans. Att kunna köpa Ipren på ICA är en rättighet men gillar man monopol och ineffektivitet så……

  2. Mr Cool

    ……hur kan man värna om en hög servicegrad i glesbygd och samtidigt glorifiera ett Apoteksmonopol som ger en låg servicegrad? Men är man socialist så är man……

  3. Eberth

    En utredning om ny kollektivtrafiklag pågår. Ett delbetänkande om reglering och organisering av kollektivtrafiken presenteras under april 2009 och ett slutbetänkande som behandlar stärkta passagerarrättigheter ska lämnas senast den 30 september 2009. Läs mera på http://www.sou.gov.se/koll/ och se om du kan förstå varför Bo påstår att glesbygden kommer att utarmas där högervindarna sveper fram.
    PS. Dagens stora nyhet är att högervinden sveper fram över hela landet. Moderaterna är nu Sveriges största parti.

  4. Lisbet - bloggen bredvid

    Om man skulle driva Länsttrafiken med kundfokus – så man slipper förseningar och sånt så kulle folk åka mer buss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.