Bo Brydsten, Sorsele

Ska vi ha elitstyre i Sorsele?

I senaste numret av Dagens Samhälle finns en intressant artikel om den senaste trenden där kommuner centraliserar den politiska organisationen och avskaffar de traditionella facknämnderna. Den här diskussionen förs även bland de politiska partierna i Sorsele.
Men en organisationsförändring framkallar många frågor:
– Vill vi ha en ytterligare elitisering av lokalpolitiken? Är inte makten redan idag koncentrerad till ett ytterst fåtal politiker?
– Kommer de ökade kraven på kvarvarande politiker att stöta bort vissa grupper?
– Vill vi ha ett ökat tjänstemannainflytande som kan bli en följd av en platt politisk organisation? Om inte – Hur undviker vi det?
– Finns risken att engagerande facknämndspolitiker tappar intresset då de inte längre har det ekonomiska verktyget?
– Har Ks-ledamöterna den kunskap som krävs för att besluta om specifika facknämndsfrågor?

Även om vi ska granska en ny politisk organisation med kritiska ögon får vi inte blunda för de positiva sidorna. För egen del kan jag se fördelar med det helhetsperspektiv som uppstår när Ks är den enda verksamhetsnämnden.

En historisk återblick; På nittiotalet fördes en likartad diskussion i Sorsele. Då var bl a Bjurholm den kommun vi studerade närmare. De hade genomfört den organisation vi nu diskuterar men återgått till den tidigare modellen med facknämnder då utskottspolitikerna blivit fullständigt tandlösa. Ingen ville tala med dem eftersom de var utan direkt inflytande. De blev förbigångna – alla vände sig direkt till Ks-ordföranden.

Jag höjer ett varningens finger för elitstyre.

4 kommentarer

  1. Mr Cool

    ……på hur man hanterar urvalskriterier. Ingen skulle komma på de befängda iden att kvotera eller att låta alla vara med eftersom idrott såväl som arbete med kommunalpolitik ställer krav på aktören. Men för vissa känns devisen varannan damernas som den ultimata lösningen och det synsättet skapar ett garanterat B-lag där vi inte vinner en match vare sig i politiken ellerr inom idrotten. Innom kommunismen har man över tiden försökt att skapa et jämställt samhälle vilket ofelbart lett till korruption, inkompetens, misshushållning och maktmissbruk. Och nu vill någon detta skall införas i SORSELE!!!!

  2. Kommunallagen....

    Bo Brydsten är ingen partikamrat till mig. Måste dock hålla med om de farhågor och problem som Bo pekar på ifall man skulle avskaffa nämnderna.

    Vill påstå att ytterst är det demokratin som bör försvaras
    genom de åsikter som Bo redovisar. Enfaldiga och i grunden okunniga är de förslag som inbillar sig att avskaffandet av nämnderna är lösningen på problemen.

  3. S L

    Med tanke på att din signatur är Mr.Cool är du lite hetsig…

    Jag tycker nog du har lite fel också. Det var ju tack vare elitism som korruption och massmissbruk kunde frodas i kommunistländer. Och varför tar du upp det i denna blogg? Du kan väl inte på fullt allvar mena att bloggaren inte vill kommunens bästa?

  4. Mr Cool

    Det jag avsåg var att belysa det politiska uppdragets komplexitet. För att fatta beslut som påverkar ekonomi, energiförsörjning, infrastruktur så räcker det inte längre att vara en klok bonde från Blattnicksele eller dito gumma från Aha. Det krävs därför färre men bättre pålästa politiker. Brydstens intensioner är säkert goda men han ser bara en väg d.v.s. den socialistiska vilket han ideligen propagerar för. Beträffande elitism så är det helt riktigt att gamla östblocket nådde stora framgångar inom idrotten vilket dom aldrig gjort om dom skickat korplag som skulle tävla. Sen menar jag också att den massiva byråkratiseringen inom politiken hade stora negativa effekter så därför valde jag att lyfta fram det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.