Bo Brydsten, Sorsele

Generositet

Vellinge kommun i Skåne med 33 000 invånare har landets lägsta skatt. Vid senaste valet fick moderaterna 56 procent av rösterna. Kommunalrådet och många medborgare har sagt blankt nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. De är rädda för vad som ska hända med tryggheten för deras egna barn och att skatten ska höjas för att flyktingbarnen behöver skolgång. Oron är stor för att ett vårdföretag vill placera ett 30-tal barn i ett gammalt vandrarhem. – Vi vill inte ha dem här. Punkt. Slut!

Sorsele kommun har 2 700 invånare och är bland de högst beskattade i landet. Här har vi råd att ta emot dem. Sorsele är inte bara en solidarisk kommun – den är landets generösaste – och det på flera sätt. Jag är stolt och glad över att få bo i en sådan kommun.
Etiketter: ,

10 kommentarer

 1. Mr Cool

  Brydsten, skall inte invånarnas vilja i Vellinge respekteras?? Alla tror inte på devisen att ”ju mer olika desto roligare har vi tillsammans”. Jo, jag har sett de exotiska inslagen promenera på gatorna i Sorsele och att dom är där över huvud taget beror på att kommunen erhåller BIDRAG för detta och är inget utslag för just Sorselebornas generositet. Beträffande flyktingbarnen finns det många fakta men jag skriver inget för då blir jag ofelbart censurerad av PK-maffian för man får bara tycka att företeelsen är positiv och allt annat fördöms. Nå Brydsten…vad är ÖVERVINSTER?

 2. Rune T

  Bäste Bo! Även denna gång har Du inte helt fel! Snarare tvärtom! Att erkänna detta – det kostar på – så att säga, men rätt ska vara rätt… Oavsett vilken politisk färg den politiska styrelsen har i en kommun, så måste begrepp som medmänsklighet, omtanke och ett vidgat synsätt finnas med.
  De artiklar, reportage mm, som finns på nätet från Vellinge, är minst sagt suspekta. Stöveltramp från såväl det ”Tusenåriga riket” som det som fanns i forna sattelitstarena i öst, de känns igen och finns där… Att till detta få se herr kommunalråd – i TV – uttala sig… Jag skäms… Slikt är ovärdigt…

 3. BIM

  Du har redovisat förhållandet i två kommuner, en i syd och en i norr. För att medborgarna skall kunna ta ställning till din analys av hur ogästvänligt Vellinge är och hur generöst Sorsele är, så måste du redovisa hur förhållandet är i alla andra kommuner. Redovisa kommun för kommun
  – vilket parti som fick mest röster i det senaste valet
  – vilken kommunalskatt som gäller
  – hur många ensamkommande flyktingbarn som tagits emot
  – hur stort bidrag som kommunerna fått för dessa barn?

  När vi har det underlaget kan vi bedöma trovärdigheten i ditt inlägg.

 4. BIM

  Du har redovisat förhållandet i två kommuner, en i syd och en i norr. För att medborgarna skall kunna ta ställning till din analys av hur ogästvänligt Vellinge är och hur generöst Sorsele är, så måste du redovisa hur förhållandet är i alla andra kommuner. Redovisa kommun för kommun
  – vilket parti som fick mest röster i det senaste valet
  – vilken kommunalskatt som gäller
  – hur många ensamkommande flyktingbarn som tagits emot
  – hur stort bidrag som kommunerna fått för dessa barn?

  När vi har det underlaget kan vi bedöma trovärdigheten i ditt inlägg.

 5. Mr Cool

  Generositet betraktas som en god egenskap i Sverige men i många länder är den liktydig med enfald och ren dumhet. Att uttala sig negativt om denna företeelse är minerad mark och inlägg som inte positiva censureras hårt. Men läs gärna mer om varför flyktingbarnen utgörs av pojkar i tonåren samt vad ”ankarbarn” är för något samt varför flickor inte kan användas i det syftet. Brydsten menar att detta är en moderat företeelse men jag uppmanar honom att läsa på vilka kommuner som säger nej. Det liknar den onyanserade systematiska smutskastning av Alliansen som en bloggare i Vindeln ägnar sig åt.

 6. Mrs Cool

  Mr Cool! Tack för upplysningen. Nu vet jag vad ”ankarbarn” är. Bra att inte alla kommuner faller i den fällan.

 7. Invandrare

  Många tyckanden men på olika grunder får man förmoda.
  Humanism och medmänsklighet är ledstjärnor för de flesta svenskar. Det som jag förmodar ligger bakom alla tyckanden är vem som skall finansiera svensk flyktingpolitik.

  Att en fattig kommun i Norrlands inland skall betala det som egentligen är statens uppgift är förmodligen det som folk reagerar mot. Alla vet att de kommunala kostnaderna ökar vid en generös kommunal flyktingmottagning. Staten tar idag inte sitt ansvar. När staten beslutar måste staten även betala.

  Ser ingen skillnad oavsett regering.

 8. Mr Cool

  ”Här har vi råd att ta emot dem” skanderar Brydsten men jag utgår ifrån att hans personliga insats sannolikt blir ringa och det är dessutom lätt att leka ”flotta Viktor” med andras pengar. Flyktingbarnen kostar i Vellingefallet skattebetalarna 2000 kr per dygn och i det här fallet kostar 30 flyktingbarn under ett år nästan 22 miljoner. Att sen inte alla är barn utan i 35 årsåldern kan kanske ses som en bisak.

  Men hur mycket kostar en pensinär i Sorsele per dag???

 9. BIM

  I kväll, den 17 november, fick vi av SVT 2 veta att 200 kommuner i Sverige inte tar emot ett enda ensamkommande flyktingbarn. Varför skriver du bara om Vellinge kommun? Är det för att du vill smutskasta skåningar?

 10. Mr Cool

  BIM, det är bara för att smutskasta Moderaterna för så här skriver Brydsten ”Vellinge kommun i Skåne med 33 000 invånare har landets lägsta skatt. Vid senaste valet fick moderaterna 56 procent av rösterna”. MEN han glömmer helt bort alla RÖDA kommuner som säger nej till flyktingbarnen. Kan vi ha sådana här verklighetsförfalskare i det politiska livet???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.