Spåra IP-nummer?

Det tjatas väldigt mycket på vissa bloggar om att det går att spåra ip-nummer hit och dit då kommentarer som mottas inte alltid är i enlighet med vad man vill ska visas på sin blogg. Sanningen KAN ju möjligtvis dyka upp där och då inte till ens fördel till exempel. För är men ett skenheligt kryp så är inga kommentarer förutom från den lilla kretsen av inre beundran godkända.

Dock är verkligheten en annan. Så ni som inte vill lämna kommentarer i olika bloggar på grund av rädsla för att få en anmälan eller dylikt på sig av fega, ryggradslösa människor kan lugnt luta er tillbaka och skriva sakliga kommentarer kring era åsikter. Man bör då ändå ha i beaktan att de kan tas bort då det kan vara för nära den egentliga verkligheten.

Så här:

När du kopplar upp dig mot nätet tilldelas du ett IP-nummer av din operatör. Detta IP-nummer eller IP-adress som det också kallas, kan sajtägare hitta i sina loggfiler på servern där websidan ligger, på så sätt kan man spåra din IP-adress. Denna spårning fungerar inte perfekt. Användaren kan tex koppla upp sig via en operatör som har sina servar någon annanstans på jorden. Man kan också använda olika typer av anonymiseringstjänster för att vara mer anonym på nätet.

Med hjälp av spårning kan du se tex från vilka företag som dina besökare surfar ifrån. Du kan också se var servern som de surfar via finns, vilket kan ge dig ledtrådar om dina besökare. I mitt fall min internet-leverantör och från den stad jag bor i. Umeå.  Vissa kan dock komma från Tyskland exempelvis helt beroende på var leverantören har sina servrar.

Det du inte kan göra är att se vem som surfar. Du kan alltså inte spåra namnet på den personen som kommit in på din websida eller blogg. Denna information har operatören och det krävs att polisen begär ut informationen för att denna information skall lämnas ut av operatörenÄr man dock trakasserad på nätet måste man alltså först gå till polisen för att anmäla alla trakasserier (som kan bli allt från du är fet till sanningar i vissas liv) Sedan ska det tas beslut på om de är så allvarliga att polisen går vidare och då genom att be internet leverantören att lämna ut trakasserarens ip-nummer för att sedan ta kontakt med denne.  Du skall polisanmäla alla trakasserier, därefter kommer polisen att leta upp personen med avvikande åsikt än vederbörandes  IP nummer och ta kontakt med honom eller henne.

Nu har vi ju alla olika definitioner på det här med trakasserier. Har man en offentlig blogg får man ta vissa smällar. Väljer man att radera kommentarer så är det kanske smartare att bemöta istället, eller helt enkelt ignorera om man anser att det är idioti.

Man kan inte bli älskad av alla ute i vår vida värld. Att hota hit och dit med att man kollar ip-nummer 😉 är patetiskt. Det är nog lättare att stå för sitt svineri med högburet huvud…

Så NEJ! IP-nummer kan enbart spåras till stad (möjligtvis) och leverantör.

God eftermiddag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.