Aftonbladet och Dr Amfetamin…

 …smällde med all säkerhet ett uppsving i lösnummer försäljningen.

Gårdagens aftonblad innehöll flera artiklar om Dr Ola Lundin och hur han ensam stått bakom ungefär en fjärdedel av alla beviljade Metamina-licenser i Sverige sedan 1998. Läkaren målas ut som en skurk, "Dr Amfetamin" och där han dessutom för över miljoner till ett sk skatteparadis.

 

Han påstås även göra undermåliga utredningar där patienter med tvångssyndrom fick utskrivet detta preparat. (Tilläggas ska göras att även de sk metylfenidatpreparaten såsom concerta och ritalin bör undvikas till patienter med både asperger och tvångssyndrom, där det ändå görs.)

Att han påstås göra undermåliga utredningar borde i så fall innefatta de flesta läkare, psykologer och andra sk behandlare i vårt avlånga land, där till och med utredningar uteblir men preparat ändå skrivs ut.

Att en patient som beskrivs besatt tvångssyndrom, men ej hade ADHD är mindre bra, men ska vi tala på det stora hela, där aftonbladet (med vilken organisation i ryggen?) glömmer de som felbehandlas år efter år för obehandlad ADHD men för alla möjliga olika depressionssymtom, bipolärasyndrom som inte existerar osv verkar vara irrelevant, för här handlar det om KNARK i samhällets ögon. För andra det enda som verkligen fungerar när man ska försöka passa in i samhällets utopi och normer.

Oavsett läkare Ola Lundins vara eller icke vara (som med all säkerhet hjälpt fler ADHD-personligheter än han stjälpt) där han öppnat klinik med snabbare hjälp där vuxna människor köar i åratal för hjälp och utredning, ställer jag den största frågan till Aftonbladet: Vad är ert syfte med dessa artiklar? Att fortsätta en förlegad syn på ADHD som funktionshinder och en samhällssyn kring missbruk som gjort människor i åratal till paria? Vilka samhällskrafter ligger bakom detta?

Den röda tråden i artikeln är att Metamina är skit, en drog som det är förvisso, men för de med ADHD-problematik en sista utväg, efter att ha provat allt från concerta till ssri-preparat till ritalin, euqasym osv. Där det inte finns några underbyggande studier för insättning av just dessa preparat vid vuxenproblematik och ADHD.

Att Ola Lundin startat en privat klinik för att hjälpa desperata ADHD-personer ser jag som ett genialt drag i dessa tider där människor är utom sig, där den moderna psykvården hellre medicinerar med all annan form av psykofarmaka med betydligt högre beroendegrad än Metamina. Där kötider gör att människan ger upp och vissa väljer självmedicinering eller att tyst äta det som erbjuds.

Att Aftonbladet väljer att svartmåla ett preparat som för många är enda räddning ger samhället ännu mer vatten på sin kvarn att det bara är idioter och missbrukare som lider av ADHD när vi för länge sedan borde ha gjort oss av med denna samsyn. Att det skulle vara syndigt, skamligt och farligt för att det är knark! 

För hundrade gången i ordningen under min korta diagnos historia ställer jag mig frågan vad media har för vinning på att sänka en folkgrupp med behov precis som den blinde, sockersjuka eller rullstolsbundna.

ADHD-medicinering är för många den krycka som behövs för att förstå och tillåta sig att tänka efter före man handlar, ge mer utrymme innan belöningssystemet kickar in….

För precis som där diabetiker behöver anpassa sitt matintag tillsammans med insulin, behöver många av oss medicin för att anpassa vår hjärna jämte terapi i olika form.

Så grattis AFTONBLADET! Vem tjänade på detta, och vem förlorade?

Lägger ut en artikel från Dagens Nyheter som speglar samhällssynen på det här med missbruk…. www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/nu-rasar-grunden-for-svensk-drogpolitik

Tack för detta nedslag i verkligheten!

 

5 kommentarer

  1. Catharina Oderstål

    Svar till Bipolär2 (2011-09-19 16:20)
    För att ens metamina ska komma på tal ska du ha gått igenom alla andra möjliga behandlingslösningar. Givetvis har jag gjort det. Metamina var lösningen för mig men behöver nödvändigtvis inte vara det för en annan person med adhd-problematik. Det är väldigt individuellt hur man svarar på mediciner.

  2. Bipolär2

    Har gjort en stor utredning och hittat till slut en medicinering som funkar….äter ca 16 piller om dagen….Då jag även har ADHD samt bipolär 2. äter ifs bara 72 mg Con om dagen…vilket jag skulle vilja öka.

  3. Catharina Oderstål

    Svar till Bipolär2 (2011-09-19 16:33)
    Ja, än en gång! Det är roligt att se när mediciner fungerar, oavsett antal tabletter per dag… Själv åt jag 18 piller om dagen. Idag bara några stycken och av samma preparat. 🙂

  4. Catharina Kristiansson

    Äntligen! Tack snälla för att du ger en rättvis bild av ADHD och medicinering. Jag har känt mig oerhört besviken på Aftonbladets granskning och deras negativa vinkling när det gäller medicinering. Jag kommer att följa din blogg med stort intresse. Jag är själv 42 år och har i år efter utredning fått diagnosen ADHD. Har också erfarenheten av utmattningdepressioner och antidepressiv medicin…Vill du följa mig finns jag på Facebook…jag har en öppen sida: Catharina Kristiansson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.