Gunnar Johansson har rätt

Återkommande så blossar diskussionerna upp kring effekterna av kommundelsnämndernas nedläggelse här i Holmsund och Obbola. Ibland når det media. Oftast inte.

Som Socialdemokrat i området har jag flera gånger på den här bloggen delvis diskuterat några av frågorna som kommit upp, delvis gett rapporter om hur diskussionerna går inom politiken och hur vi här lokalt försöker få bukt på det hela. Under taggar som ”Holmsund” och ”Obbola” så kan ni hitta både ett och annat.

Idag såg jag en insändare från Gunnar Johansson i Obbola där jag tänkte kommentera vissa delar av innehållet.

”Inte en bänk så långt ögat kan nå”

Ja det är faktiskt förjävligt, i synnerhet då det finns en gångväg genom hela Obbola by, med ett par bänkar skulle trivseln öka betydligt och samtidigt möjliggöra för t.e.x. äldre att komma ut mer. I Byviken och nedanför Hallbäcksvägen/Lövstigen har dock på privat initativ bänkar satts ut av föreningen Öppna Holmsund. Självklart ska det här inte vila helt och hållet på privata initaitv men man kan väl konstatera att ett vakuum blev fyllt och verkar vara populärt bland befolkningen. Sedan tidigare har föreningen meddelat att om privatpersoner vill skänka utomhusmöbler som är snygga och trivsamma så tar de tacksamt emot för att t.e.x. sätta ut på ängen tills någon politisk lösning kan skönjas. Är det nu så att bänkar ligger på kommunala lagret, i Obbola, eller Holmsund, men inte används av någon outgrundlig anledning så är det skam på torra land. Där gör de ingen nytta. Precis såna här ”småsaker” är det som på riktigt kan irritera människor, precis som det nu tomma kommunhuset i Holmsund. En känsla av att Umeå retirerat in till fyra kvarter där man dessutom verkar bygga glasmurar omkring sig får det, minst sagt, att bubbla ute i byarna. Precis därför diskuteras det av oss som bor här ute och har intresse av den politiska framtiden. Om det nu ligger bänkar och bara tar upp plats, så för guds skull, placera ut dem!

Ett annat stort önskemål är att Bostaden tittar på möjligheterna att bygga hyresrätter i Obbola”

På årets Obbola Marknad var det just fokus från den lokala s-föreningen på möjligheterna att bygga bostäder i Obbola. Med en karta fick obbolabor markera vars de ville se expansion av bostäder (ett lovvärt initiativ) och jag vet sedan tidigare att Obbola och Holmsund inte är bortglömt i den här frågan, även om det tar frustrerande lång tid att få till stånd nya bostäder. Tills dess vet vi dock att förskolan kommer byggas om då befolkningen, i synnerhet den unga, fortsätter att växa i samhället. Att bygga bostäder, och i synnerhet billiga hyresrätter, ser jag som en förutsättning för att klara av att fortsätta vara en expanderande ort, vilket allt tyder på. Som jag förstått det så ligger Holmsund och Obbola något år innan det kan börja ske med planläggning, diskussioner, budgetering osv. Självklart ska alla som vill kunna bo kvar i Obbola. Lokala s-föreningarna tar tacksamt emot tips på hur just du/ni vill att våra områden ska utvecklas! Med kommunens mål med bostadsbyggande så vore det ologiskt att inte expandera i Obbola och Holmsund!

Slutligen vill jag bara säga mina personliga åsikter i de här frågorna och det är att det måste göras en konsekvensanalys av nedläggningen av kommundelsnämnderna. Den lokala demokratin måste stärkas, insynen i politiken förbättras och dialogen mellan partier och medborgare förstärkas. Det är mitt fokus i partipolitiken överhuvudtaget. Om och om igen dyker konsekvenser upp av nedläggningen, inte minst i Sävar och i skolfrågorna. Så kan vi helt enkelt inte ha det. I slutändan så skapar det här en frustration som inte är gynnsamt. Fortfarande är det luddigt till varför kommundelsnämnderna las ned så fort och hastigt, och vad hände med de beslut som redan tagits?

I övrigt kommer jag fortsätta, och säkert många partikamrater med mig, att fortsätta diskutera mellan oss som bor här i provinserna om hur vi ska kunna göra mer för våra lokalsamhällen och inte bara för Umeå. Precis som vi nu gjort sedan kommundelarna försvann, internt och externt. Med allt från kommuntoppar till enskilda medborgare. För som Gunnar säger, hela kommunen ska leva. Det kan jag ta i hand på. Jag hoppas vi hinner komma igång med byggandet snart Gunnar så får du se att vi menar allvar i att Obbola och Holmsund ska fortsätta levas och utvecklas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.