Osmakligt av (C)

Låt mig först skriva en liten bit. Jag kan gilla Centerpartister, särskilt i Norrland, inom vissa områden kan jag finna dem t.o.m. sympatiska. Det kan gälla frågor om landsbygden, miljön och decentralisering/medborgarnärhet som jag mycket väl kan tänka mig sträcka fram en hand. Men de senate dagarna måste jag ändå reagera över hur vissa norrländska centerpartister, med förvisso berättigad, vrede agerat kring Vattenfallskandalen. Visst, det samtliga politiska etablissemanget står ansvarigt för att vi nu i 30 år avsaknat en landsbygdspolitik, så man ska inte hålla på att kasta sten i glashus. Nog väl står även Socialdemokratin för en delaktighet till det hela. Men någon gräns måste faktiskt dras.

Anledningen till varför Vattenfall idag saknar ekonomiska medel stavas N U O N.
Det är i synnerhet den sämsta affären som sveriges stat någonsin genomfört.
Ledd av en borgerlig regering och i synnerhet av en alltmer dominerande ideologi som rotat sig fast i Centerpartiet.
Det kostade samhället 53 miljarder. Det ruinerade Vattenfall.
Centerpartiets dåvarande ledare tillika Näringsminister Maud Olofsson var ansvarig för affären, hon dök inte ens upp när KU kallade henne till förhör.
Det är därför Vattenfall idag vill lämna Jokkmokk åt sitt öde och outsourca 40 viktiga arbeten till typ baltikum.
Vattenfall spås inte kunna betala tillbaka pengar till staten på ”flera år” efter skandalen (som följts av flera andra skandaler att anmärka)

Precis därför ekar det kanske extra tomt när man läser om Centerpartisters raseri mot statens reträtt från Norrlands inland. Och ja, visst, jag kan köpa deras ilska. Jag är till och med övertygad om att det finns många inom främst norrländska centerpartiet som är, ytterst, trött på Annie Lööfismen som gjort ”center”-partiet till sveriges högerextremaste parti i ekonomiska frågor . Som ser stureplanscentern springa runt och förespråka urbanisering, privatisering och ökade samhällsklyftor. Visst, jag köper det. Herregud, nog finns det säkert en ”åsa-nisse marxist” kvar där långt inne bland väljarskarorna också som av rent tjiv mot lokala socialdemokratin röstar på (C). Jag är helt övertygad om att det finns norrländska bönder som mycket väl vet att partieliten i Stockholm fullkomligt ger blanka fan i norrländska mjölkbönders förmåga att överleva (Marknadens osynliga hand ni vet..) Jag önskar bara att ni tydligare tog avstånd från det här, vansinnet, som moderna/stockholmska Centerpartiet står för – och vågar erkänna när det gått åt helvete.

Men för all hederlighetens skull. Precis som i fallet med mycket annat, våga ta smällarna nu. Källan till det här går att spåra, i direkta led, till tiden när Centerpartiet hade som mest att säga till om i svensk politik. Att ni sedan, när folk vet detta, påpekar självklarheter (”det är hemskt!”) för folk som redan vet att det här är självklarheter, för det är dom som drabbas (av nuonaffären), det blir riktigt pinsamt.

Använd ilskan nu, för jag tror den är äkta hos gräsrötterna i C, till att hjälpa till att bygga en landsbygdspoltiik tillsammans med regeringen istället för att föra fram enkla, billiga, poänger – som att det är otroligt fräckt det Vattenfall gör. Ja självklart är det så – ni kommer inte hitta NÅGON som inte håller med om det! Får ni inte mer er södercentern? Men bygg lokalt då. Just hegemonin mellan centern och socialdemokratin har löst, många, problem i Norrland förut (ideologiska skiljaktigheter åsidosatt för det lokala). Det har ju som varit två stora läger, arbetarrörelsen och bonderrörelsen.Vi har ju sluppit såna där Moderater och sånt förr i tiden, att åjo nog kan vi tjivas och bråkas demokratiskt, om facket, löner och industri – men levande samhällen vill vi ha. Där har någonting försvunnit idag. Jag tror det går att spåra direkt till när Centerpartiet fick ny ideologisk skrud.

Så slutligen tror jag att ett Norrländskt landsbygdsparti och Socialdemokratin hade kommit ganska bra överens. För någonstans måste vi väl ändå enas i att hela sverige ska leva?  Lite bonde finns det väl kvar i er, eller? Då kan vi börja med att erkänna när vi gjort fel, och försöka göra en heltäckande analys om hur vi ska bygga ett samhälle som har en levande landsbygd och där vi inte vill avskaffa staten likt en 14 årig anarkist (Ja, jag menar Annie Lööf), utan förstår att det här är ett komplext projekt, men som kan lösa mycket av samtidens problem och utmaningar. Och kan möjliggöra för ett mer demokratiskt, levande norrland där makten ligger närmare medborgarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.