En påminnelse rörande gatubelysning

Tre gånger på tre dagar nu har jag på ett eller annat sätt upptäckt själv eller blivit kontaktad av andra rörande gatubelysningen i Holmsund. För egen del var det promenadstråket runt Omberget som stack ut där jag tror vi räknade till 7 st lampor som var ur bruk. Vidare har jag blivit kontaktad rörande trasig belysning kring elljusspåret samt att det också saknas belysning kring strandpromenader – vilket det också gör. Självfallet bör nästa steg i den upprustning kommunen, med s föreningen som initiativtagare, gjort i Djupvik vara att sätta belysning på den grillplats och gångväg som nu uppförts. Området är ofta besökt och populärt, både av hundägare, fiskare och hurtiga holmsundsbor ute på en joggingtur. Belysning där torde vara lika självklart som den eviga långbänken om ett riktigt övergångsställe i området.

Men rörande just nu trasig gatubelysning. Det effektivaste sättet här är, inte, att få mig skriva mail kors och tvärs. Utan att agera själva. Är det många som agerar så kommer det också synas i mail, appsystem och annorstädes och således kommer kommunen också då prioritera insatser. Med gott spaningsöga har jag t.e.x. sett att nån eller några måste redan kommit igång med det här då hål och annat nu fyllts igen i vissa områden med sand.

Så här gör du:
1) App
Det effektivaste sättet att felanmäla trasig belysning, vägar och annat är att använda sig av appen ”Felanmälan Umeå Kommun” som finns tillgänglig för er som är driftiga med smartphones. Ladda hem den, ta bilder, ge platsanvisningar och är ni flera som stör er be andra också felanmäla. Skulle nu inte saken åtgärdas kan ni fortsätta med andra strategier, men ni bör veta att felanmälningar förs in i statistik och annat och därför gör en skillnad hursomhelst i kommande debatter om Holmsunds utveckling. Noterar man många felanmälningar men inga utredningar eller åtgärder, är det helt enkelt fel någonstans. All kommunal verksamhet, likväl som i landstinget eller i statlig regi, är offentliga handlingar.

2) Formulär
Gå in på Umeå Kommuns hemsida sök efter felanmälan. Gör felanmälan online genom ett elektroniskt formulär. Beskriv vad du sett, vars du sett det och ge sakliga argument till varför det måste åtgärdas.

3) Kontakta din lokala politiker
Nu har det gått lång tid och inget hänt och det här är en uppenbar risk och källa till oro och otrygghet. Hör av dig! I Holmsund funkar det jättebra att höra av sig till s-föreningen så kan vi arbeta med det vidare inom partiet, vi vill vara ett parti som du kan och vill prata med på konsum, eller så kan du helt enkelt sätta dig på Umeå Kommuns hemsida och kontakta den nämnd som ansvarar över det hela, så kan de ge dig svar eller hjälpa dig vidare. Det viktigaste är att något blir gjort och att du som medborgare känner att någon är beredd att hjälpa och lyssna på dig.

Funkar inget av dessa så får vi helt enkelt ta en djupare diskussion om vad som är fel. Kom ihåg att det här är en demokrati och det står dig fritt att skriva insändare, samla in namn, demonstrera eller vad du nu känner för att göra för att få din röst hörd.  Men testa de här vägarna först för att åtgärda de vanligaste frågorna. App, formulär, ringa/kontakta aktiva i politiken. Det tenderar att lösa de vanligaste problemen, eller åtminstone få bollen i rullning. Självklart ska holmsundare inte känna sig otrygga när de är ute och går.

I övrigt är jag glad över att så många Holmsundare är aktiva och måna om en miljö som är trygg och säker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.