Visit Skärgården! (tips inför sommaren)

Då jag blev uppmärksammad till att en lokal förening försökt komma in i Visit Umeås tips på saker man kan besöka och göra i sommar men blivit nekade – och överlag vår turistnäring inte syns så mycket utåt – så tänkte jag här delge lite tips inför sommarmånaderna och samtidigt uppmana Holmsunds och Obbolabor att sprida dessa tips. Och själva sprida tips såklart!

Det är viktigt att stödja dessa lokala intiativ, inte minst för att de drivs av ideela krafter på gräsrotsnivå och då i demokratisk ordning men också för deras starka sociala-, kulturella- och historiska syften. Är det inte så, så rör det sig om egenföretagare som brinner för projekt som verkligen behöver ett stöd för att vara kvar. Om inget annat sägs så är öppettiderna industrisemestern, Juli, månad.

IMG_9287
Sågverksmusumet på Västerbacken

Sågverksmuseumet på Västerbacken har förutom tre stycken tre modeller över gamla Holmsund och Obbola ett flertal rum som avspeglar folkrörelserna, fritiden, vardagen och livet i det gamla Holmsund från tidiga 1900-talet. Här hittar du också modeller över gamla Djupvik likväl som information om de gamla industrierna. I ett enda hus hittar du ett bruksamhällets samlade historia med mängder av små kuriosa ting som är värt att komma tillbaka till. Om jag minns rätt är entrén 15 kronor och i hallen går det att köpa lokal litteratur och forskning för en billig slant. Sågverksmuseumet har i regel öppet hela Juli månad och värt ett besök för  alla som uppskattar t.e.x. Folke Hubinettes modell över Umeå och samhällshistoria överlag – men även kanske vill titta tillbaka till hur det såg ut i ett gammalt kök. Parkeringar finns det gott om. Det är omöjligt att missa om du åker upp mot Västerbackens hotell och stannar vid första röda huset till höger (kommandes från nedlagda sågen). En gång per år så hålls även en guidad tur med föredrag utanför museumet. TIpsa dina vänner och sväng förbi i en genuin Gammlia miljö, I Holmsund! Museumet drivs av en ideel förening med stöd från lokalsamhället. På Västerbacken kommer du också se genuina gamla arbetarbarracker, en sekelskola och Holmsunds kyrka och området är väl värt att gå omkring i då det är välbevarat från tidiga 1900-talet.

Länsstyrelsen

 

2014-06-08-12.42.22
Obbola Fiskarmuseum

Om Holmsund tagit sig an ett museum för att teckna ned och lyfta fram områdets industriella karaktär och folkrörelsernas 1900-tal så har Obbola satsat precis lika hårt och professionellt på att lyfta fram områdets förindustriella epok med fiske, säljakt och jordbruk. Det är gratis att komma in och ligger, omöjligt att missa, brevid salteriet i Obbola efter Södra Obbolavägen strax före Handelsträdgårn. Här får man inblick i hur gamla Obbola såg ut, de gamla redskapen och historier från förr, med rikligt med bilder och beskrivningar. Inträdet är gratis och Museumet, som hålls igång av Obbola Hembygdsförening, är i regel öppet Juni-Juli. I närheten håller Ingegerd i regel öppet en av byns större loppisar och på salteriet kan du sätta dig utomhus med en pepparlax wrap och en cola för att avnjuta synen över Umeåälvens inlopp och Holmsunds hamn. Den uppmärksamme kommer inte missa att Obbola Hembygdsförening också har informationstavlor i samhället som lyfter fram den lokala historien. Ett ypperligt stopp således efter du kanske påbörjat dagen på Sågverksmuseum för att sedan åka och äta och passa på att stanna till på sommarens många loppmarknader i Holmsund och Obbola.

Facebook
Hemsida

15235787_1833339533578841_4749017419029004021_o

Holmsund-Obbola modelljärnvägförening

Även för den som inte är så himla superintresserad av just modelljärnväg så är föreningens lokal och utställning väl värt ett besök för sitt genuina och imponerande arbete och de stora ytor som de utvecklar denna miljö i. Har man den minsta charm för Hubinettes modeller så är ju detta i sammanhanget ett måste. Charmen med modelljärnväg är även att den aldrig tar slut som projekt och föreningen förbättrar och utvecklar således miljön kring sina modeller konstant med ett brinnande genuint intresse för detaljerna. När de har öppet för allmänheten så tas det ofta en liten avgift för att driva runt föreningen  och modeller säljs även till de som är genuint intresserade. Föreningen har dessutom lyckats locka många hobbyfantaster som dessutom kommer hit från långväga destinationer för att ta del av föreningens och banornas utveckling. Modelljärnvägsföreningen håller till i källaren till Mäster Erik och går således inte att missa och de har klara ambitioner att bli en turistattraktion i framtiden, precis som Tropikhuset var i samma lokaler för några år sedan. Precis därför bör ni besöka dem, se vad de gör och skänka dem ett stöd.

Facebook
Hemsida

Missa inte heller:
Obbola Marknad (I regel i Juni månad) med många lokala föreningar på plats och alltid en populär marknad

För fjärde året i rad kommer också Skärgårdsträffen hållas I juni En motorträff som även inriktar sig till barnfamiljer utöver de som är motorintresserad och som lockar till sig mycket publik och är väl värt ett besök!

Holmsund och Obbola präglas annars av en mycket aktiv loppiskultur, ibland med hela kvarter som har loppis samtidigt, samt ibland hastigt ihopdragna bakluckeloppisar. Håll ögonen öppna så kommer du hitta dit likväl som en hel del mindre lokala företag som har öppet sommartid för mindre prylar. I centrala Holmsund kommer du också hitta ett och annat Café som fortfarande har öppet, i synnerhet då Vändpunkten, och är det en öl du vill ha, så är det Kajutan som gäller med blick över industriområdet och obbola från uteserveringen. Sedan Nisses la ned i Mäster Erik så har också ett till café tillkommit, Skärgårdscaféet.

I relativt nyöppnade Hazeland så erbjuds dessutom Umeå Kommuns enda egentliga nöjescentrum med aktiviteter för ungdomar och barnfamiljer

Ute i hamnen finns också en liten fiskeaffär vid färjeterminalen som kan vara väl värd ett besök. Passa på att på vägen ut dock stanna vid stenen, precis vid den lilla viken med Räddingstjänstens stugan, som markerar den kvarkenhjälp som gavs till Finland under andra världskriget från Holmsund till Vasa. Inne i färjeterminalen finns också en fin minnessten över de finska krigsbarnen som kom över till Sverige.

Träning/Sport:
I både Obbola och Holmsund finns goda möjligheter för träning på elljusspår och inte minst har cyklingen i Obbola tilltagit med mycket god förening i Obbola IK Cykel samt SCA Arena.

Även ute på norra udden på Sandviksindustrins område finns en mindre crossbana för den cykelintresserade, även om den ej erbjuder samma kilometer/mils cykling i skogsmiljö som Obbolas många stigar och leder.

Efter Elljusspåret i Holmsund kommer du också hitta delar av den naturstig som anordnades här föra några år sedan, som tyvärr vissa har sabbat under åren, vissa delar är dock kvar och mycket trevliga.

Här ska vi såklart också nämna att vi har ett fullgott äventyrsbad som är mycket populärt för de mindre på Aquaarena på Storsjöhallen för den som inte vill trängas i stan med parkeringar och dyrare priser. Här finns också ett fullgott gym, bibliotek och annat. I Obbola finns också ett billigt och bra utebad med barnpool som är ytterst populärt för barnfamiljer, det är bara att ta sig isåfall till Obbolaskolan och olasjöhallen. Tips på bra utebad finns nedan.

I Holmsund finns även en bra golfbana samt, även om det inte är säsong just för dessa tips, tre aktiva fotbollslag (IFK Holmsund, Sandvik IK och Obbola IK) som under säsong har väl värda matcher att besöka med bra priser på respektive arena.

Friluftsliv, vandring m.m.
Tuvan i Obbola erbjuder handikappanpassad tur i gammal skogsmiljö med bra möjligheter för fågelskådning. På andra sidan vägen ligger Bergön med utkikstorn för de som vill spana extra mycket.
Fornstigen i Obbola sträcker sig som ett stråk genom alla gamla delarna med b.l.a. gravrösen, romlet och gammal bebyggelse och lyfter även fram t.e.x. väntberget där det idag finns en liten frisörsalong m.m. Glöm inte bort dess södra led också som leder ut till själafjärden och är mycket vacker del av fornstigen.
Butberget i Holmsund erbjuder där också en vandring genom skogsmiljöer som är relativt orörda och innehåller en stor del fornlämningar – här finns också mycket orm, vilket man bör veta om.
I Mjösjön, strax utanför Holmsund, finns Sveriges nordligaste skeppsättning samt goda fiskmöjligheter likväl som en trevlig handelsträdgård med glasservering vid infarten. Alla som gillar vikingar ska helt enkelt hit.
I Holmsund finns goda möjligheter att umgås i privata sällskap uppe på Omberget i en stuga som överblickar gamla samhället. Här ligger också Ombergstornet med mycket bra utsikt över Umeå likväl som älvmynningen och Holmsund. Runt Omberget finns också ett bra ställe att grilla och umgås på.
Åker du sedan tillbaka mot Umeå från Holmsund till så glöm inte svänga av vid Villanäs och ta dig ut till det fina fågeltorn som finns att skåda efter ungefär en kilometers vandring efter spångar ut till mitten av Umeåälvens delta

Fiske är ett mycket populär fritidssysselsättning i Holmsund och Obbola året om. Vattnet här är en allmänning så många kan ses fiska på stränder och annat på sommartid (men även pimpling vintertid)

Utebad:
Ljumvikens sommarbad med t.e.x. hundrastplats, kiosk och olika aktivtiter. Även om campingen inte längre finns här finns det mycket att göra sommartid.
Bredvikens lilla kiosk, gästhamn och utebad – ganska lite folk, ytterst charmig liten kiosk
Nyvikens badstrand i Norra Obbola, sväng av vid bron.
Fläse camping med kiosk och långgrunt bad – kan vara mycket folk här
I Djupviks hamn finns en nästan osynlig stenstrand, om du kör förbi, brevid grillen/ankaret och strandpromenaden som ökat i popularitet – en bit bort finns också möjligheter att dyka i det djupa vattnet från tornet  som står under bron. De senaste åten har campinggäster(!) börjat röra sig hit t.o.m.

Boende

Kommer du utifrån och behöver boende så finns ett hostel, Bedtime, samt Västerbacken att bo på.

Alla de här är ytterst populära på sommaren. Om du kan, ta dig ut till vår skärgård med båt!

Helt enkelt. Välkommen hit!

Skriver inte Umeå Kommun om det, så får vi göra det!

OBS: Jag har, säkert, glömt något. Det är det här jag gör på sommaren, på ett ungefär. Loppisar osv tänker jag inte ens, försöka, rapportera om då de sker lite överallt och hela tiden sommartid även om t.e.x. John Kelly på gamla Sandviksteatern samt Antikvaritatet på Svedbergsgatan är stående inslag.

3 kommentarer

  1. Pingback: Visit Skärgården! (tips inför sommaren) | Obbola.se

  2. Anna Wikholm

    Jättebra att ni lyfter några av våra fina besöksmål i skärgården. Vi från Visit Umeås sida gör allt vi kan för att lyfta intressanta besöksmål i hela regionen, men för att kunna göra detta behöver vi få material i form av texter och bilder av god kvalitet skickat till oss från de olika verksamheterna/besöksmålen. I det här fallet tror jag att det blivit ett missförstånd. Besök gärna vår webbplats visitumea.se för information om vad som finns att se och göra i hela Umeåregionen. Här finns plats för alla besöksanledningar, hör bara av er till oss om ni vill uppdatera, lägga till eller förändra någon information. Med vänlig hälsning/Visit Umeå

  3. Anna

    Vad kul att ni lyfter besöksanledningarna i skärgården här i Umeåregionen! Från Visit Umeås sida så nekar vi inte besöksanledningar att synas på vår webbplats. Det som är viktigt är att vi får in ett bra och tillförlitligt material av god kvalitet både då det gäller text och bild. Vårt uppdrag är ju att visa upp alla våra besöksanledningar och alla är välkomna. Mvh/Visit Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.