Hastigheten förbi skolor, Solbackavägen + 2017 års Vägarbeten och utomhusmiljö

Fråga kring hastigheten förbi skolor och i synnerhet Solbackavägen
Blev kontaktad via föreningen Öppna Holmsund-Obbola, en partipolitiskt oberoende förening där en holmsundsbo, Mikael, frågade varför det är 40km/h på Solbackavägen som går förbi skola, förskola, idrottsanläggning samt kyrka. Har varit i kontakt med Gator och parker på kommunen kring detta.

2009-2011 gjordes senaste översynen över hastigheter och trafikhinder i Holmsund. Kommundelsnämnden (då fortfarande aktiv) gav utredningen ett remissvar som sa att ”40 km/h bör gälla på de gator där 30 km/h föreslås idag” vilket Kommunen då tog till sig.

Tidigare var det en 30km/h sträcka på Solbackavägen men denna togs bort av kommunen på grund av remissvaret men också för att göra så enhetliga gator som möjligt fartmässigt och för att det är en ”uppsamlingsgata” från flera områden (och man då får anta: ska ”flyta på” med utgående/ingående trafik). Men det fanns även en 50km/h sträcka som nu är 40km/h efter denna förändring 2012.

En bakgrund till varför denna höjningen gjordes är också för att de tfinns en seperat gång och cykelbana utmed gatan. Likväl två övergångsställ och farthinder. Här kan man dock utveckla sådana åtgärder kan jag tycka.

1200 fordon kör där dagligen. Senaste mätningen som gjorts är snitthastigheten 36km/h. Det får man se som i sammanhanget positivt och ett tecken på att passerande fordon är medvetna om riskerna.

Kortfattade svaret är helt enkelt att den tidigare Kommundelsnämnden, tyvärr med beslut från år som jag inte tror finns arkvierade digitalt längre (senaste som finns offentligt är från 2013), skickat in ett remissvar på 40km/h och att kommunen då tog bort delvis en 30 men också en 50 sträcka på gatan till förmån för en 40-sträcka.

En ny mätning av beläggningen samt farthindren är inplanerad från kommunens sida.

Det här är också anledningen till varför det är 40km/h brevid Obbolas skolor.

Vägarbeten 2017

Här hittar ni de vägarbeten som planeras göras under 2017. Enligt uppgift skall det b.l.a. göras åtgärder för de som cyklar. Glädjande här är i synnerhet en större insats på järnvägsgatan. Ha dock i beaktande att detta kan påverka framkomligheten på dessa vägar i sommar.

Utomhusmiljö

Holmsund är först ut tillsammans med Östra Ersboda i ett projekt för att rusta upp utomhusmiljön. Ett ämne som vi lyfte fram i S-föreningen bland annat under 2016 till Tekniska Nämnden. Här kan ni läsa mer om det projektet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.