Mycket bra Tekniska Nämnden! + Lite nyheter

18789900_10155247438889774_718360602_o

Idag höll Tekniska Nämnden sitt torgmöte eller vad man nu kan kalla det utanför Konsum.  Jag måste säga att det var ett exemplariskt gjort av dem att komma ut i direkt kontakt med medborgarna och deras idéer och åsikter vilket också gav frukt i givande diskussioner. Själv hann jag med att gå förbi två gånger, delvis efter besöket på Öppna Förskolan, sedan åkte jag tillbaka för att bland annat delta, men framförallt, lyssna på diskussionerna mellan en Trafikpolis från Trafikgruppen och Tekniska Nämndens ordförande, tillika S-kollega, Lena Karlsson Engman från Obbola.

Diskussionen gav många bra idéer om hur man kunde göra mer praktiska, och ekonomiskt effektiva lösningar som jag hoppas bär frukt. Bland annat med att enkelrikta trafik utanför skärgårdsskolan, placering av farthinder på Storgatan – som nu äntligen också får ett farthinder vid övergången till den allt mer växande och populära Djupviksparken. I diskussionen förekom också idén om en riktig parkeringsplats till Sandviks förskola, där det idag mer eller mindre är obebyggt sly samt dragning av cykelbana på östra sidan järnvägsspåret. Vi får se vars det landar någonstans, men att utöka parkeringsplatserna generellt kring det området – och få dit riktiga parkeringar, är en god idé.

Vidare fick jag ta emot glädjande nyheter om att området vid Turistinformationen nu sakta börjar få investeringar likväl som de satsningar som sagt fortsätter vid Djupviksparken. Då det är också är av hög vikt att vi nu utvecklar och slå fast om gröna områden nu när Holmsund också kommer förtätas i framtiden.

I samtal med tekniska nämnden fick jag också ta del av att, många, holmsundsbor har lämnat förslag på vad som bör göras. Inte minst så poängterades det tydligt om att få en lekplats i Ljumviken och belysning vid återvinningsstationerna. För att inte tala om hur gatorna ser ut på sina ställen! Sammantaget blev det hel lista som nu kan bearbetas, prioriteras, övervägas och utredas. Bra!

Slutligen hade Tekniska nämnden också information om de satsningar de nu gör längs med Järnvägsgatan, farthinder och andra arbeten som redan ingår i den lagda budgeten och kommer realiseras under det här och kommande året. Inte minst här måste vi prata om ombyggnationen av parkeringen utanför konsum. Där kommer parkeringarna att sneddragas för att skapa mer platser, cykelparkeringar samt cykelstolpar tillkomma men även förbud införas att parkera framför näringarna på andra sidan gatan. Istället kommer två träd tas ned och parkeringar byggas åt det hållet. Här väckte jag en gammal idé om cykelpumpstationer på torget som en komplettering.

Det enda jag kan reflektera över kring denna ritning är att infarten/utfarten utanför konsum kommer gå tvärsom hur det ser ut idag. Det kommer såklart vara en omställning, och leda till vissa inledande besvär för den som inte tänker till när de är ute och kör. Man kommer alltså köra in på det som idag är en utfart. Är det lika effektivt kostnadsmässigt som i antalet parkeringar kan jag tycka det är vettigt att ha infarten där den är idag, men å andra sidan kanske en rockad här underlättar.

I övrigt så kommer det också göras ytterligare satsningar mot de delar i Holmsund som ruffats till i utemiljön. Vettigt!

Sammantaget var det här en mycket bra idé och mycket väl genomfört av Tekniska Nämnden och en stor eloge skall ges för denna idé. Obbola kommer få samma besök 2018 – och jag hoppas många Obbolabor dyker upp då för att tycka till om hur de vill att samhället skall utvecklas. Det enda jag kan hoppas på nu är att fler nämnder och delar av kommunen kommer och besöker Holmsund på detta medborgarnära sätt. Bra jobbat Lena!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.