Demokratiråd

I Socialdemokraterna i Umeås kommunpolitiska handlingsprogram (KHP) som fastställdes 2014 beslutades det att stimulera framkomsten av byaård och demokratiråd i kommundelarna. Efter vissa efterforskningar så är det här den tilltänkta åtgärden sedan kommundelsnämnderna las ned 2014 för att kunna bibehålla en politik och inflytande/insyn nära medborgarna.

I sken av att det varit fullkomligt tyst kring detta under perioden som beslutet gäller, det är en av ytterst få kommunalpolitiska åtganden som ej verkställts, och med bakgrund av den livliga diskussion som sker i samhället sedan kommundelsnämndens nedläggelse så ämnar jag att lyfta frågan i Socialdemokraterna Holmsunds styrelse inom kort.  Det var också den styrelsen som gav mig i uppdrag att ta reda på vad som hände med detta råd och vad det i praktiken skulle innebära. Detta kommer förhoppningsvis leda till att i framtiden ställa en interpellation till partiet och arbetarkommunen i frågan.

Intresset för frågan är dock levande, vilket inte är konstigt med tanke på att sedan 2014 är det första gången Holmsund helt och hållet står under Umeå kommuns styrelse, utan råd, nämnd eller liknande. Det är en av komponenterna som spelat in till den känsla av att ”leva i skuggan” som en medlem förklarade det. Någon större analys eller efterforskningar av effekterna av detta har dock ej gjorts, varken av kommundelsnämndens avskaffande eller effekter på t.e.x. tillgången på kommunal information, eller för den delen att medborgare får korrekt information. Det som har gjorts i frågan kan väl framförallt läsas på denna blogg och det är framförallt ett forskande på tidigare (långt mer gående) demokratiprojekt i Holmsund.

Några större detaljer kring vad detta råd skulle innebära har jag ej fått eller hittat ännu. Däremot har jag fått syftesförklaringen, att täcka upp där KDN tappade mark. I sken av den kritik som framkommit av KDNs nedläggelse och den positiva respons som medborgarna haft, med många bra åsikter till nämnderna när möjligheten har givits så är det därför oförsvarligt att inte väcka frågan nu om vad som hände med denna möjlighet och vilka möjligheter som finns idag att påbörja arbetet om att etablera ett demokratiråd för alla medborgare i Holmsund. Syftet med detta skulle självklart vara att komma närmare kommunens tjänstemän och de politiska nämnderna för att på ett tidigt skede fånga in åsikter, sprida information och långsiktigt öka intresset för politik i kommundelen. Långsiktigt skulle nog jag och fler med mig uppskatta inte bara möjligheten att få tycka till, utan även att lösa administrativa uppgifter mer lokalt direkt med tjänstemän.

Detta demokratiråd skulle vara en garanti för alla Holmsundare att ha ett verktyg som delvis kan förmedla information, med också sprida information, om vad som sker i kommunen. Det blir länken mellan medborgare och beslutsfattare. Slutligen skulle det stäka den demokratiska tanken i en tid när man kan anse den utmanad och ge ett öppet forum för alla holmsundare att diskutera politik på.

Jag har även frågat runt en massa för mer information i ärendet från partiet och söker med radar efter andra kommuners erfarenheter, forskning på ämnet med mera och vi har sedan tidigare lokalt så mycket material på ämnet att en studiecirkel kring detta är fullt möjligt. Inte minst är detta extra aktuellt med tanke på att partiet nu står i startgroparna för nästa KHP.

Att garantera Holmsundsbornas intressen, åsikter, idéer, kritik och inflytande är A och O för en ansvarsfull och förtroendebyggande politik. Det är också det uppdraget vi i S i Holmsund hållit högst av vår politiska målsättning sett till vår 100 åriga historia. Det är därför jag med glädje tar mig an detta. Det viktigaste är dock att om detta görs, så skall det göras ordentligt, och vara ett projekt med ordentligt på fötterna och med ordentligt med stöd också lokalt. Det kommundelsråd vi en gång i tiden hade avskaffades till förmån för Kommundelsnämnder, just för att det inte kunde tillfredställa medborgarnas krav och förväntningar på rådet. Samtiden får avgöra om den nya tekniken kan skapa nyare, och betydligt billigare, former än de redan tidigare testade. Min förhoppning är att detta kan bli en mycket demokratieffektiv, men också ekonomiskt effektiv, del av den kommunala verksamheten som garanterar den demokratiska diskussionen och stärker gemenskap, trygghet och identifikation med lokalsamhället. För det är vad demokrati ytterst gör, bekämpar alienation. Välinformerade medborgare med inflytande, blir också ansvarstagande medborgare och medmänniskor. Till sist handlar det också om att gå med i tiden, dagens människa, har betydligt högre krav på insyn, medbestämmande och tillgång till information än alla tidigare generationer som haft med liknande projekt att göra. Denna människa måste ha tillgång till korrekt information och verkliga verktyg för att säga sin mening, vi kan inte överlåta all demokratibehandling till slutna rum på facebook med stora risker som t.e.x. att behandla felaktig information s.k. ”fake news”.

demokratirad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.