En ”partisvängning” som ett praktexempel i hur det inte ska gå till

I går avslöjande VK att Bostaden ABs styrelse gör en affär värd ungefär 1,5 miljarder kronor genom att sälja ut 1600 lägenheter ur allmänyttan.

Detta är något det Socialdemokratiska partiet har sagt nej till kontinuerligt samtidigt som Bostadens styrelse om och om igen agerat mot partibeslutet – och tvingats svänga en gång redan – och byggt opinion för att utförsäljningar måste göras. Partiet har dock fortsatt varit splittrad i frågan, på goda grunder.

I går fick vi således reda på att genom blixtinkallade möten, som omkringgår partiets hela demokratiska organisation, så planeras den största utförsäljningen av allmännyttan i Umeås historia de kommande dagarna, antagligen med sikte på nästa veckas kommunfullmäktige som mållinje.

Detta görs i vetskapen om att Arbetarkommunen först träffas i September, och att Arbetarkommunes styrelse först träffas i Augusti. Beslutet att ”svänga” i denna djupt rotade ideologiska och ekonomiska frågan är heller inte förankrat i gruppstyrelsen eller fullmäktigegruppen. Kallelserna till de möten som nu sammankallats har det inte ens skickats ut handlingar i till ledamöterna. Till saken hör såklart också att jag som S-ordförande i Holmsund, ett område som kan beröras, inte fått någon som helst information om detta. Utan fått läsa om allt detta i VK.

Bostaden AB ägs gemensamt. De ledamöter som sitter där är valda av folket för att sköta våra gemensamma resurser och följa de politiska anvisningar som kommer från kommunfullmäktige och dess partier. Det är ytterst anmärkningsvärt att man tror sig vara så förmer att man väljer att ”svänga” ett helt politiskt partis hållning i en kärnfråga om välfärden på egen hand i en sådan kontext. I synnerhet med vetskapen om att detta på inget sätt är en ”enkel” fråga internt.

Sedan kan vi ha olika syn på att sälja ut eller inte sälja ut. Jag själv tycker det är ekonomiskt vansinne att inte ha kvar 1600 hyreslägenheter som kan ”ticka på” i och med Umeås utveckling, och ideologiskt vansinne då vi måste kunna garantera låginkomsttagare lägenheter. Jag kan också anse att Bostaden AB har god soliditiet för att öka på byggandet medelst lån, i vanlig ordning att anmärka, istället för att bete sig på det här sättet. Men det hör inte riktigt heller hit. Jag må ha mina åsikter men följer voteringar. I det här fallet är det rent demokratiska underskottet nästan mer anmärkningsvärt än sakfrågan i sig. Vilket inte är en svag kritik med tanken på summan som det rör sig om.

Det är precis denna brist på insyn, transparens, kommunikation som undergräver all legitimitet för demokratiska instutioner och i synnerhet dessa i det Socialdemokratiska partiet. Det här är ett praktexempel på hur det inte skall gå till. Det är såhär man alienerar människor från politik. Det är det här som om och om igen också alienerar unga aktiva socialdemokrater som får höra ”pampar” som svar på deras aktivitet bland medborgarna. Demokrati, partiets kärna och forumet mellan liberalism och socialism, är något vi aldrig ska tulla på. Det här skickar andra signaler.

Den välfärdsbudget och nödvändiga satsning på skola, vård och omsorg som vi valt att gå på val nu är, tack vare några få, i riskzonen att helt överskuggas av den största utförsäljningen av allmännyttan i stadens historia. Utan att vi ens kunnat tycka till om det. Vidare skickar det här signalerna till väljare och intresserade att partiet inte är starkare än några få individers egna vilja i en styrelse och att vi står maktlösa inför ”partisvängningar” – som vi dessutom får till oss genom VK!  Till syvende och sist är det upplagt på sådant sätt att våra demokratiska organisation ej kan behandla frågan i demokratisk ordning – samma vakuum som kan tillåta beslut att tas i denna hastighet – är också det vakuum som kommer fyllas av allmänt missnöje mot beslutet kommande månander. Hade man tanken på att valet 2018 skulle vara lätt att ro hem med en splittrad vänster och förvirrad och svag höger, så kan denna spelplan nu helt förändrats.

Det är anmärkningsvärt att när vi som parti går på val på en välfärdsbudget, att samtidigt klä skott för dessa utförsäljningar, som i gemene umebos ögon fatiskt är, och förblir, klassisk högerpolitik.

Detta är helt enkelt inte godkänt. Såhär behandlar man inte gemensamma resurser. Oavsett vad man tycker om sakfrågan.1 600 lägenheter som ska säljas ut måste förankras i det parti man företräder och bland medborgarna som berörs. Om man inte vill undergräva alla dessa dialogprogram och annat, ordentligt, i kommunen såsom vi finner är prioriterad verksamhet också förövrigt.

”Votering är begärd och skall verkställas!”

5 kommentarer

  1. Pingback: S vill sälja ditt hem | Daniel Nyström

  2. Johannes Samuelsson

    Detta som Umeåsossarna försöker göra nu är så galet och odemokratiskt! De borde skämmas så in i norden!

  3. Pingback: Stoppa utförsäljningen! | Daniel Nyström

  4. Sara Lundström

    Bra! Hoppas fler har civilkurage som du och stoppar det här odemokratiska försöket att kringå partiviljan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.