Vi behöver vår brandkår!

Nu får konflikten mellan deltidsbrandmännen i vårt samhälle och Umeå Kommun ta slut. Vi behöver våra brandmän, i synnerhet under sommarperioden, och av allt att döma  så verkar motparten i frågan, Umeå Kommun, nästintill benägen att gå till konflikt i frågan genom att dra in semestrar istället för att öka bemanningen. Trots att Holmsunds så sent för några månader sedan präglades av en enorm brand i hamnområdet, har en fabrik som brinner lite titt som tätt (Obbola) och befolkas av helt vanliga medborgare med sina sedvanliga mänskliga brister gällande eldning utomhus sommartid. Det är väl ingen hemlighet att det är utryckningar här titt som tätt mycket tack vare våra industriella områden?

Det som är mest anmärkningsvärt är väl följande:
”Per Holmberg som också är brandman på Holmsunds räddningstjänst tycker att hela situationen är oacceptabel.

– Man var inte ordentligt förberedd när avtalet skrevs. I stan tar de in vikarier men inte till Holmsund utan men säger bara att det inte funkar. Det är inte acceptabelt. De har haft ett halvår på sig att ordna bemanningen det har de inte brytt sig om, utan vi tvingas gå kort istället. De kan också erbjuda mer pengar för beredskap, men det gör de inte heller, säger Per Holmberg.

Från och med vecka 28 försvinner rökdykarkompetensen i och med att semesterperioden startar. Då tvingas räddningstjänsten lita på att annan personal dyker upp, mitt under semesterperioden.”

Vilket delvis pekar på att resurserna finns, delvis att det här luktar just den där Umeåcentralismen som är och kommer förbli en anledning till irritation här ute. Är det nu så att vi ska tillhöra Umeå Kommun helt och hållet efter 2014 så skall likabehandling råda! Jag är ingen expert på området men det bör ju finnas regler och lagar som bestämmer hur fort brandmän med specilkompetens skall vara på plats. Min gissning är att det inte ska ta 20-30 minuter att vara på plats. Rimligtvis är det samma utryckningstid i Holmsund som i Umeå. Jag har mycket svårt att se att samhällsnödvändig service inte skall vara likvärdig inom kommunen.

Brandmännen har nu kallat Kommunen till förhandlingar och jag hoppas för Holmsunds del att dessa ger frukt och präglas av samverkan och lösingsinriktade beslut så att vi har en kompetent deltidsbrandkår över sommaren och att brandkåren i framtiden också kan fortsätta skydda vårt samhälle. Holmsund ska ha samma service som resten av kommunen!

En kommentar

  1. Pingback: Swedbank i Holmsund lägger ned, service på reträtt | Holmsundarn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.