Kort svar till media

De senaste dagarna har P4, Sveriges Radio, VK, Folkbladet med mera hört av sig kontinuerligt om att jag ska uttala mig om vad som sker inom socialdemokraterna just nu eller hur jag ser på olika skeenden av utförsäljningen av 10% av det gemensamma hyresbeståndet.

Här kommer en kort replik som jag hoppas är tydlig och lättförstådd.

1) Jag har just blivit pappa till två små tjejer. Jag reagerar inte positivt på att bli uppringd när jag tackar nej till saker och ting. Jag har BVC, Matning, Nattning, Blöjbyten att göra. Den lilla tid som är över till politik har jag ett stort engagemang i en fackförening och mängder med riktiga holmsundsfrågor, styrda av vår styrelse, att hantera.

 

2) Jag föredrar all form av debatt i skriftligt format för att hålla ett hedersamt, återhållsamt, intellektuellt hederligt debattklimat där riskerna med affektpolitik och ”utspel” blir så lite som möjligt. Om jag nu skulle vara intresserad av frågor så skall samtliga dessa vara inskickade i god tid och jag själv också godkänt dem – helst förankrat i Holmsunds S-styrelse. Vill man tjäna pengar på hastiga utspel är inte jag rätt person att kontakta. Vidare förväntar jag mig att om jag nu någonsin skulle göra uttalanden i radion att få lyssna igenom detta innan det spelas upp. Kan man inte gå med på dessa krav så hör inte av er. På samma sätt som jag står för en öppen debatt, står jag för en ett intellektuellt hederligt klimat rent generellt.

 

3) Poängen i det jag sagt är att jag vill peka på ett öppet och transparent debattklimat. Det innebär rätten också att anse att man sagt sitt i frågan. Jag har sagt mitt och hundratals socialdemokratiska medlemmar har antagligen sagt sitt de senaste dagarna internt, mellan varandra, på möten och på konsum. Allmänheten kan vara trygg i att diskussionen pågår internt i partiet.

 

4) Det är hedersamt att Socialdemokratiska Föreningar hamnar på agendan då det är basorganisationen i partiet men jag förväntar mig att folk som eventuellt ringer upp förstår att detta på intet sätt innebär att man har full insyn i vad som sker inom partiet. S-föreningarnas organ är framförallt i Arbetarkommunen som skall sätta partiets politik i samtliga frågor och där de representativt valda representanterna skall förankra sin politik. Jag har ingen koll på några högre nivåer i det lokala partiet (vilket torde visat sig tydligt..) och jag har inget intresse att diskutera detta med lokala journalister heller. Mitt fokus och ansvar är Holmsund. Min övriga verksamhet i arbetarrörelsen är framförallt inom allt från arbetsplatsnivå till förbundsstyrelse i ett av LOs största fackföreningar. Jag skrev min text utifrån min roll som ordförande i Holmsunds S-förening, ett område som förekommit i debatten över att säljas ut. Jag måste kunna se mina medlemmar i ögonen och ha ett förtroende i min styrelse. Det innebär att höja rösten och vara obekväm om det krävs. Jag har fått ta emot tacksamma hälsningar i lokalsamhället för att jag tog detta beslut och känner mig trygg i detta. Jag behöver inte uppmärksamhet från pressen för att ”vara någon”. Jag är redan någon. Det visar grannar, bekanta och helt okända människor för mig i vardagen. Där det spelar roll för partiets förtroende. Jag har inga ambitioner att vara en fulltidspolitiker lokalt. Jag anser sig mig redan tillhöra ledarskiktet i svensk arbetarrörelse. Min lön är 22 700 kronor/månaden för den som undrar och jag är vanlig löntagare i alla avseenden. Jag sitter mig veterligen inte ens i någon styrelse, oavsett vikt och tyngd och miljoner på bordet som arbetsgivare och b.l.a. fastighetsägare, som ens ser poängen i arvoden.

 

5) Slutligen är jag ointresserad att vara en marionett i den cirkus som nu utspelar sig i allt högre ordalag. Jag har sagt mitt i frågan och står för det. Vidare kommentarer har jag redan lämnat internt tillsammans med många andra. Min uppfattning är djupt förankrad i folkrörelseperspektivet på socialdemokratin som helhetsrörelse och även som parti.  Denna uppfattning är orubblig. Jag har inte fått förtroendet i olika sammanhang för att flumma runt och vackla omkring.

 

Sist men inte minst har många hört av sig från andra områden och generellt ställt frågor som rör att de känner sig oroliga för vad som nu sker inom hyresbeståndet i Umeå. Som fackligt aktiv och med min lojalitet fastbränd i ryggraden till arbetarrörelsen så uppmanar jag er självklart att organisera er i Hyresgästföreningen och jag har också aviserat för att i mån av tid att jag gärna ställer upp med styrelseutveckling och diskussioner kring organiseringsfrågor om folk aktiverar sig där. Holmsund behöver en aktiv i Hyresgästförening och som f.d. boende inom det privata vet jag hur tufft det kan gå till. Vilka konflikter det rör sig om. Det är mitt konkreta tips till de som hört av sig. Vi behöver starka levande folkrörelser. Det är i dessa Socialdemokratin måste vinna sitt förtroende om den ska fortsätta vara relevant och utvecklas. Således. Engagera dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.