Trygghetsskapande

Diskussionerna om tryggheten i Holmsund har ökat de senaste åren efter incidenter på kollektivtrafiken men även efter b.l.a. större slagsmål. Med bakgrund av detta har b.l.a. S-föreningen fört dialog med polis och fältenheten likväl som arrangerat föredrag med en lärare på polishögskolan som också är krimonolog med expertis på just västerbottniska kontexten.

Holmsund är generellt ett tryggt samhälle ska vi komma ihåg. Umeå Kommun generellt är en säker kommun. Medveten stadsplanering har t.e.x. förhindrat segregerade områden på samma sätt som finns i södra Sverige. Arbetslösheten hålls på rikssnittet tämligen låg. Polisen fungerar tämligen bra här, i synnerhet jämfört med västerbottniska inlandet.

Holmsunds grova kriminalitet är fokuserat främst på några kända individer med drogproblematik. Utöver dessa så utgörs största gruppen som är inblandade i brott samma grupp som också sprider generellt mest otrygghet: det vill säga unga berusade män som kommer i luven med varandra eller hittar på fanstyg. De kan ha vilken social bakgrund som helst. Unga fulla män ställer till fanstyg i regel. De är också den grupp som känner sig tryggast i samhället. Mest otrygga är äldre och kvinnor, och de drabbas också i betydligt mindre skala av brott. De är också i synnerhet rädda för unga berusade män, och i synnerhet, om dessa är för dem okända. Här är asylsökande en grupp som kan bedömas göra folk otrygga, även om brott ej begåtts, men de tenderar också på grund av sin religion vara nyktra och kommer från en bakgrund med starkare konservativ kultur, vilket förhindrar vissa brott men också kan innebära stora värderingsskillnader som kan anses skapa otrygghet. Här är framförallt en dialog om värderingar och ”ta seden dit man kommer” aktuellt så att missförstånd kan undvikas. Begås brott skall de dock självklart anmälas.

I regel minskar risken att drabbas för brott desto äldre man blir och desto stabilare miljö man har, som arbete, familj, sport- och kulturintresse med mera. Det är en gammal sanning att de ”på glid” i 20 årsåldern både begår och drabbas i större utsträckning av brott.

Det är också på arenor där alkohol förekommer där ”vanliga” berusade kommer i kontakt med de som kan bedömas som grovt kriminella. De klassiska ”regeringen på ljugarbänken” tenderar inte vara kriminella, men står utanför samhället av andra anledningar som alkohol och andra sociala problem.

Droger är oftast i centrum av olika former av bus. Främst då alkohol men som vi tidigare vet så är även s.k. ”spice” och olika former av lättare narkotika populärt i vissa kretsar som kan sägas finnas i ”gråzonen” mellan vanliga ungdomar och de mer belastade äldre karaktärerna. Då Holmsund har en viss utslussningsverksamhet så finns det ett visst vakuum av ”gråzon” också i samhället beroende på hur rehabiliteringen går.

I övrigt så dominerar olika former av trafikbrott, inte minst, av det onyktra slaget och fortkörningar.

Vad kan man göra för att skapa trygghet?

– När det gäller det rent polisiära så är det såklart att stärka närvaron, desto mer polisen syns, desto mindre brott begås. Målbilden här är såklart att Holmsund/Obbola återfår en närpolis.

– När det gäller det kommunala så handlar det om att medborgare samarbetar och kontaktar fältarna och socialtjänsten här ute som ofta är ute och besöker fester m.m. Inte minst att tipsa om fester. Här gäller det också att vi som medborgare tar initativ att se till så att lampor lyser på offentliga utrymmen och repareras. Samt att vi bygger smarta lösningar gällande trafik och offentliga ytor.

– När det gäller det rent värdersingsättande så bör man uppmana ungdomar till att delta och främja intressen i sport, kultur, friluftsliv och deltagande på lokala ungdomsgården m.m. Att få dem in i samhället helt enkelt där de kan skapa sig en egen självbild som inte präglas t.e.x. av ”wannabbegangsters” i populärkulturen och annat. Bra exempel här är t.e.x. kurser i feministiskt självförsvar när kvinnor känner sig otrygga i ett område. Här kan Holmsund/Obbola kampsport göra en insats och vara ett tips för den som känner att denne behöver kunna försvara sig bättre.

– Ett levande samhälle är ett tryggare samhälle, aktiviteter på kvällar och helger som gör att samhället lever upp gör så att föräldrar och äldre är naturligt i området och kan ingripa, dessutom skapar det gemenskap. I Italien har t.e.x. torghandel förlängd tills kvällstid varit mycket brottspreventivt. Generellt är all form av nykter gemenskapsbyggande bra för att förhindra brott. Här bör man stödja lokala kulturaktörer och arrangemang. T.e.x. skulle Hazeland kunna delvis göra saker på kvällstid, delvis saker som lockar ungdomar (paintball m.m.). Folk som rör sig i samhället förhindrar brott. ”Sovsamhällen” främjar brott.

– Fortsätta bekämpa tankar och idéer om att få Systembolaget till Holmsund. Det är en gammal central politisk vinst vi har och som vi skall försvara och som varit bra för vårat samhälle.

– Bygga en stark infrastruktur av föreningar och småföretag som samarbetar med varandra för ett tryggt Holmsund, här har t.e.x. IFK Holmsund en bra idé om ”Holmsundsandan” med närliggande föredrag som grund. Men generellt är föreningslivet ganska oorganiserat mellan olika sport, hobby och kulturaktörer men där ligger en naturlig kraft för det lokala samhället som kan ta ansvar i samhället och erbjuda alternativ som inte bara stärker sammanhållningen i samhället utan också föder kreativitet och företagande.

– Det absolut mest otrygga platsen att befinna sig i som boende i Holmsund är nattbussen som går halv tre på natten på helgerna. Bussen innan går halv tolv.. Detta är självfallet en katastrof sett ur alkoholintag hos dem skall åka bussen. Här finns det såklart olika lösningar men fler bussar som går nattetid på helgerna mellan Holmsund och Umeå skulle självklart drastiskt minska fylletätheten och potentiella slagskämpar per capita.

– Medborgare som således vill ha ett levande samhälle, en stark gemenskap och sunda fritidssysselsättningar kommer vara betydligt mer brottsresistenta än där detta inte är fallet. Sovande samhällen, utan gemenskap och där en fyllekultur råder – skapar brott.

– Slutligen så finns självklart olika former av grannsamverkan osv som man kan använda sig av. Detta är såklart att föredra, att vi håller koll på varandras grejer helt enkelt, jämfört men allt prat om ”medborgargarden” och annat. Vi har polis för sådana uppgifter. Använd den.

Slutligen skall man självklart ringa 112 om man misstänker att brott ska begås eller ett brott har begåtts. Det ökar också statistiken hos polisen som då stärker patrullerna här ute.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.