Skyltsöndagen – en uppvisning av föreningarna i Holmsund

Tack vare Lions insatser fick vi en strålande skyltsöndag. Det var en fröjd att gå över Himmelska Fridens Torg och man inte ens korsade marknadsstånd mest, utan våra föreningar. Holmsundsbornas egna organisationer. Det var scouter, sjöräddningen, kulturklubben, kulturföreningen Holmsund-Obbola och så Lions såklart. Fler fanns säkert på plats men de hann jag i sådant fall ej prata med. Sen fanns det såklart att äta också och det hela ramades in med körsång och hur lokala deltidsbrandmännen visade upp sin utrustning. Vilket levande och trevligt torg!

Efter att ha besökt torget begav jag mig ut över resten av skärgården. I Bagarstugan stod damerna och bakade för fulla muggar och bjöd på mjukbröd (vi fick med oss en påse hem också) samtidigt som lokalen hela tiden fylldes med nytt folk. I Obbola så badade Polar Bears för den goda saken i en isvak samtidigt som det var full rulle på Salteriet, som för dagen bjöd på glögg, samtidigt som folk kutade in och ut på fiskarmuseet. Bilarna stod en bra bit efter Obbolavägen.

Vidare tog sällskapet och gick över Gammgården (som hade öppet idag) och vidare till Obbola Folkets Hus som nu var fyllt med loppisbord, fiskdammar och fikaservering. Vid det laget var man såklart ganska slut men det var skönt att ta en billig fika för en tjuga typ för läsk och en korv. Som det ska vara. Inget dyrt wayneskaffe. Loppisen bjöd i övrigt också på en ekorre i modell gosedjur och lite julpynt för en billig peng. Skönt att loppiskulturen håller i sig här ute, året runt!

Så sammanfattningsvis blev det en heldag ute i skärgården helt enkelt. Och då hann vi inte ens med alla de här frisörställen och andra platser som för dagen hade öppet. Nere på Mäster Erik, där det nu också etablerats en dartklubb, så höll ju såklart fiket och tågmodellföreningen öppet. Men med småbarn så har man inte alla timmar i världen, tyvärr. Särskilt nya dartklubben hade varit intressant att besöka.

Samtidigt så har man såklart hamnat i ett stort antal samtal under dagen. Man lär känna nytt folk. Man hejar på grannar och bekanta. Folk lär känna varandra. Vi gjorde torget och samhället levande och sprudlande igen. Överallt var folk ute med hundar, barnvagnar för att ta del av vad som hände på byn. Det var hundratals människor i omlopp ute idag på våra gator. Precis som det ska vara. Precis som det också kan vara, ännu mer, under årets andra dagar.

Så, vilken ypperlig dag det varit för att stärka gemenskapen och glädjen. Tack till alla föreningar och småföretagare som idag visat upp sig och gjort allt detta. Betänk vilken styrka, vilken uppvisning i hur vanligt folk kan organisera sig, detta också har varit. Och tänk att det aldrig tar slut heller. Den nya Dartklubben till exempel, har gjort ett strålande arbete nere på Mäster Erik. Har man tid och intresse för sporten kan de hittas på Facebook.

Jag säger då det. Föreningslivet är på folkrörelsenivå i Holmsund och Obbola. Tyvärr är vi lite dåliga på att förstå det. Eller att begripa hur många föreningar det är och all energi de lägger ned inom sina områden. Men att gå på ”marknaden” där 9 av 10 aktörer är föreningar och inte företag. Det är en imponerande uppvisning år 2017 av en befolkning som vill vara med och påverka sin egna liv, fritidsintressen och lokalsamhällen. Det är ett sundhetstecken. Ett torg fullt med föreningar, och inte en enda reklampelare.

Det har också varit kul att se att föreningarna samarbetat. Att de lånar ut saker till varandra och gör det för den goda viljans skull. Och att kommunikationen blivit bättre, vilket gör att skyltsöndagen inte krockade med Julmarknaden (den 10:e är den, på storsjöskolan) . Det är precis det som smörjer ett sådant här maskineri. Det är precis det som i slutändan kommer vara garantin för ett öppet, levande och tryggt samhälle med hög halt av tillit och gemenskap.

P.s.: Vi Socialdemokrater i Holmsund stod såklart utanför coop och bjöd på glögg, kaffe och kakor. När jag svängde förbi de ansvariga för dagen så kunde de knappt prata med mig då det var full rulle och de b.l.a. spred ”Skärgårdssossen” som jag skriver i. Jag fick helt enkelt finna mig i att mina partivänner hade fullt upp och traskade vidare för dagen. Det kändes riktigt bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.