En kort valanalys från Holmsund

En kort valanalys är på sin plats som inte bara tar upp faktumet att Holmsund S gjorde sett till nationella, kommunala och regionala förutsättningar ett helt ok val (enda kretsen där V t.ex backade – ”ett 40% parti” – topp 10 alla valkretsar och val. Vi fick stryk men knappt så det kändes kortfattat).

Där vi dock tappat är framförallt i Holmsund Östra. Vi tar allvarligt på sådant tapp även om det kvalar in även det på Top 10 i kommunen. Redan igår träffades vi för att diskutera detta och framtida lokala strategier – glädjande nog med fler nya medlemmar. Det sagt, så har vi gjort bra ifrån oss. Trots att vi både riskerat dras med i kommunala, nationella och regionala strömningar – Holmsund förblir till största del socialdemokratiskt.

Om än att vi förstår att detta vilar helt och hållet på vår förmåga som förening att växa, förnya sig, rekrytera och framförallt lyssna på våra medborgare. Och inte minst, att påverka kommunen.

IMG_2621


Det är också anmärkningsvärt att jag på plats 11 på listan slutade på en fjärdeplats och är noterbart näst mest kryssade efter kommunalrådet lokalt I Holmsund – mer poppis än alla borgerliga kandidater, heltidspolitiker och folk med betydligt mer tid, resurser, nätverk och annat än mig.  Det är ju så man känner sig hedrad.

IMG_2616

Detta har också skett i ett parti som inte är ett personröstarparti eller för den delen att jag haft någon ”krysskampanj” (jag har nämnt det en gång på fb, och en gång på bloggen, i förbifarten – många nära vänner fattar fortfarande inte att jag ens ställde upp) trots detta så har över 100 personer (dessa siffror plus Umeå Centralas lista) lagt sin röst på mig i valet. Förbi många heltidspolitiker, förbi många som har haft stora resurser på sin sida. Jag tar detta som intäkt för att man inte sett till mig som person, utan som kandidat för Holmsunds Socialdemokrater och den linje vi fört som inte bara garanterat oss som majoritetsparti, utan också som enda kraft hittills som faktiskt ger både högern och vänstern en rejäl match. Vår ideologi har varit tydlig och om något så är det väl just min roll som ordförande som folk därför lagt sin röst på mig. Det har varit en röst på vår förening. På vår kollektiva kraft. Och för många, en röst på Holmsund, inte på Umeå.

Det sagt, så är ju detta knappast en plats i kommunfullmäktige (vilket inte är konstigt då V avancerade mot SAP betydligt överallt annars). Men det är av mycket mindre betydelse än vad vi nu vet. Vad vi kan dra för lärdomar är att vi uppenbart valt en strategi som är hållbar och vi tar våra valframgångar, både generellt, kommunalt och på dessa listor – som att vi är på helt rätt väg.  Vi har lyckats kombinera både ideologisk vasshet, tradition, folkrörelse och rollen som majoritetsparti bra. Våra väljare vet att det är skillnad på när vi säger ifrån, eller politik vi stödjer. Att vi är både ansvarstagande och bråkstakar – när det behövs.

 

Igår hade vi vårt nomineringsmöte. Över 10 medlemmar är nu nominerade till olika platser i kommunen. Vårt första steg är att nominera till – allt – som har med Holmsund att göra. Det är inte jag som kommer ensam efter vägen, det är VI som kommer.

Slutligen vill jag rikta ett tack, ett särskilt sådant, till de från andra partier som hört av sig och röstat på mig i egenskap av person. Inte minst har detta värmt i fallen med V och SD, där dessa ofta har haft exakt samma anledningar att göra detta. Och det landar i protesten jag tog i Bostadenaffären. Det värmer och förklarar också att ni har modet att gå emot eran egen filterbubbla och egna identitet för något ni kan ställa er bakom – Holmsunds Socaildemokratiska Förening.  Jag är evigt tacksamma. Vi ses på kajutan!

Den form av mandat, makt eller symbolvärde detta personkryssande har. Kommer jag förvalta med er i åtanke.

Men framförallt. Vi har ju redan börjat om. Holmsund S står redo redan nu. Och vi välkomnar alla våra nya medlemmar till att fortsätta bygga tillsammans med oss.

Aldrig kommer vi hålla käften. Det är vår plikt! Välkomna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.