Skriv på för att rädda Öppna Förskolan

Det är väldigt mycket som händer just nu i sken över att budgeten ska tas och effekterna av statliga styrningen (inga generella statsbidrag i praktiken) får effekt. Som jag skrivit om tidigare slår detta hårt mot alla välfärdsnämnder. Nödbromsen dras i kommunen, vilket alla partier är eniga om, och nu kommer känningarna.

Jag har själv ägnat en hel del tid senaste dagarna att prata med folk och fick även ett möte med Andreas Lundgren för att i ett tidigt skede reda ut vad som håller på att hända och vad vi faktiskt konkret, kan, göra. Tjänstemännens förslag rörande socialtjänsten är inte upp till mig att prioritera vars och hur kniven ska skära, men jag reagerade som många andra kring förslaget att lägga ned Holmsunds öppna förskola.

Det har skett förut, 2016, men lyckades räddas kvar. Nu ser det mörkare ut. Men. Det finns fortfarande små chanser kvar. Lundgren lovade att kolla över tjänstemannaförslaget som nu ligger noggrant och en sak som han skickade med mig var att jag skulle försöka sammanställa en lista med hårda argument som han kan ta med sig i sitt arbete Inför deras nämndbeslut den 19:e.

De nätverk av föräldrar, boende och medborgare som nu samlar sig får gärna hjälpa mig i detta!

En av sakerna man göra är skriva under följande namninsamling:
https://www.skrivunder.com/radda_oppna_forskolan_i_holmsundobbola

Andra saker man kan göra är såklart att maila in sin åsikt. Med rationella, sakliga, argument – eller förslag på lösningar.

Det är värt att notera att Lundgren, som mycket väl vet av effekterna av allt detta, bör ändå respekteras. Han är tydlig I anledningarna till varför det blivit såhär och riktar sin kritik rätt.  Folk ska inte stå och skrika på honom. Staten övervältrar honom med kostnader samtidigt som de strypt pengarna. Och i debatterna om välfärd vs centrala investeringar har han alltid slagits för sin nämnds ekonomi. I sken i att socialtjänsten nu i princip vill lägga ned allt som inte är bundet av lag så hoppas jag att folk fortsatt respekterar honom som person. För det här rör inte bara Öppna Förskolorna, det rör lika mycket Umeå Fältgrupp och de som jobbar mot droger m.m. Andreas Lundgren har, utan att överdriva, Umeås i särklass jobbigaste jobb. Att besluta vilka av många svaga grupper som ska få känna på statens yxa.

Några tankar kring öppna förskolan ur privat synvinkel
– Jag är tvillingförälder. Det har varit ovärderligt för oss med den ”extra arbetskraften” som ÖF utgjorde de första åren.
– De har direkt utvecklat mig till en bättre pappa och hjälpt mig komma i kontakt med olika stödfunktioner för att t.ex. Hantera rollen som nybliven pappa. Jag har också fått sitta där och prata föräldraskapet med andra föräldrar utan att det varit konstigt. (En annan tvillingpappa i Holmsund ”Hängde på låset varje dag” för att klara av sin roll. Jag kan nog gissa att det finns ett hundratal såna historier)
– Mina barn har alltid varit välkomna, en promenad bort med vagnen, när man känner att det är ”för mycket” hemma.
– Det ligger centralt placerat med kontakter med vad man nu kan behöva. BVC. Läkare. Psykologer. Om man måste smita förbi apoteket. Konsum. Det är alltså smart planerat, även om lokalerna kunde varit bättre.
– Det är ett av få ställen i Holmsund där det sker riktig integration mellan svenska och utländska föräldrar och barn. Evas insatser för de fattigaste familjerna i samhället ska vi inte heller glömma. Flera gånger har det skett insamlingar och annat i öppna förskolans grupper.
– Det är i särklass en av de tydligaste flaggskeppen för välfärd, till alla, i Obbola och Holmsund. En nedläggning av detta centraliserar inte bara allt, ännu mer, till Umeå utan gör ytterligare att man måste vara ”utsatt” på något sätt för att ta del av välfärden.
– Men om det är nivån av ”utsatthet” som ska avgöra Öppna Förskolans öde så är det anmärkningsvärt att nu kastas isåfall b.l.a. västra Holmsund och solskenet under bussen, områden med samma ekonomiska förutsättningar och inkomstspridning som i de områden där Öppna Förskolan skall få finnas kvar. Vad är argumentet här?
– Det är orealistiskt att tro att småbarnsföräldrar skulle ta sig till Umeå för att delta i öppna förskolans verksamhet framöver. Politiker tror alltid att vi ska åka in till Umeå för saker och ting. Så funkar inte livet med småbarn. Man prioriterar. Aqua Arena före Navet. Och försvinner saker och ting, så inte gör man extra ansträngningar i ett liv som småbarnsförälder som definieras av just ansträngningar. Särskilt till okända boendeområden.
– Folk ska kunna leva och bo även i framtidens Holmsund. I sken av att vi vill se orten växa så är det såklart helt vansinnigt att välfärdsprojekten drivs på reträtten.
Det finns säkert mer att säga om allt det här. Jag fortsätter svara på frågor på chatten och så vidare men jag hoppas alla håller god ton, oavsett hur allt det här slutar. Jag ska försöka sammanställa en lista med goda argument till nämndens ordförande tills dess. Jag hoppas ni andra också försöker komma med konstruktiva och kreativa förslag, och driver opinion i frågan.

Samtidigt i en annan del av Sverige vill jag påpeka att vi betalar av 4 500 kr i sekunden av en av EU områdets lägsta statsskulder samt att RUT bidraget fördubblades igår. ..

Ja ni kan ju själv lista ut vad som finansierar vad här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.