Morgonfundering

Betänk att du är 12 år gammal. Du har sparat ihop 150 kronor och är nu på väg i rask takt mot city, du hoppar på ultrabussen glad och förväntansfull över hur du skall investera dina pengar – den där extra touchen på tillvaron. Du är en glad studiemotiverad och småvuxen liten 12 åring. Även om det strulat lite på hemmafronten så är det ganska stabilt hemma.

På stan möter du tyvärr ett gäng på fyra personer. I en kedja av tragiska händelser så blir du av med dina 150 kronor. Rånet sätter djupa spår i dig och ur en rent privat ekonomiskt synsätt så återhämtar du dig aldrig. Skolan blev sabbad, du började knega på Sängjätten AB som lagerarbetare.  Det går väl, men du känner hur det knakar i fogarna av allt slit och släp.

Du är nu 26 år gammal.

Vid Utopia träffar du en släkting till en av gängets medlemmar som står och argumenterar med några andra personer.. När de ser dig spärrar de upp ögonen, det står klart att de diskuterar om dig. Det visar sig att de vill återbetala dig. Alla känner till vad som skedde mot dig som 12 åring. I smyg har de pratat om dig när de sett dig på stan. De bryr sig. Smaken av hur falskt det känns för dig går knappt att förklara.

– Jag vill ge honom 3 kronor!
– Trams, klart han ska få 10 kronor!
– Är du  tokig? Det har vi inte råd med! Vi kan gå med på att ge honom 5 kronor, det blir sista budet! Förresten är du skyldig mig fem kronor också! Det har vi fyra här borta faktiskt kommit överens om!
– Jaha men då ger vi honom sju kronor!

För 12 år sedan hade du 150 kronor.

Nu får du fem kronor i handen. Valutavärde 2020 års kronkurs. Samtidigt tar den personen fem kronor från dig för besväret. (Värnskatten)

Jag lämnar till läsaren att avgöra vad berättelsens huvudperson gör. Och vad han tänker.

Låt oss säga att han bestämmer sig att kalla dessa personer för sjuklövern och går därifrån med en känsla av att han aldrig kommer slippa sina sadister.

Sedan 2006 har 150 miljarder tagits bort från välfärden genom skattesänkningar. Dagens välfärdsdebatt är inte ens på banan ännu över hur man skall nå samma nivå som 2006, än mindre, hur framtiden ska lösas. 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.